Zimowy tradycyjny kapuśniak polski.rtf

(724 KB) Pobierz

Zimowy tradycyjny kapuśniak polski

 

Zimowy tradycyjny kapuśniak, to typowo polskie danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Pysznie rozgrzewa. Kaloryczne, syte, na ciężkie, zimne dni!

 

        51  Grzegorz, Mniammniam.pl  1970-01-01

90 minut  łatwe  niedrogie danie  Porcje: 4-6

 

Składniki na zimowy tradycyjny kapuśniak polski

 

0,5 kg kiszonej, kwaśnej kapusty

40 dag żeberek wieprzowych (tym razem nie muszą być specjalnie chude)

15 dag wędzonego boczku

10 dag słoniny

1 spora cebula

2 marchewki

1 spory korzeń pietruszki

4 ziemniaki nie rozpadające się podczas gotowania

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu

1,5 łyżki całych ziaren kminku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie dania zimowy tradycyjny kapuśniak polski

 

 

Marchewkę oraz korzeń pietruszki obieram, myję i kroję wzdłuż na cztery części. Cebulę obieram, przekrawam na pół i opalam nad gazem, aż skórka stanie się cała czarna.

 

Warzywa wkładam do garnka, dodaję opłukane i pokrojone żeberka, zalewam 2 litrami zimnej wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i całe ziarna pieprzu. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut - zupa powinna tylko lekko wrzeć.

 

Boczek i słoninę kroję na drobną kostkę, podsmażam przez chwilę na patelni, aż wytopi się z nich trochę tłuszczu.

 

Z wywaru wyjmuję warzywa, dodaję kapustę, kminek, boczek i słoninę z tłuszczem, gotuję na małym ogniu około 30 minut, aż kapusta zmięknie.

 

W oddzielnym naczyniu gotuję obrane i pokrojone na kostkę o boku 1 cm ziemniaki. Kiedy są prawie miękkie, odcedzam je. Podgotowane ziemniaki dodaję do zupy. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 3 minuty.

 

Podaję mocno gorącą z grubo krojonymi pajdami chleba upieczonego na zakwasie.

 

Dodatkowe informacje

To jest zimowa wersja kapuśniaku. Czyli syta i energetyczna. Jeśli uważasz, że jest za tłusty, możesz nie dodawać słoninki.

Zupę można wzbogacić o nową nutę smakową, dodając do niej 3 suszone grzyby.

Jeśli do kapuśniaku dodasz pod koniec gotowania kilka kawałków białej kiełbasy (wcześniej sparzonej przez kilka minut w gorącej wodzie), zamieni się ona w jednogarnkowe danie, które może stanowić cały obiad.

Zupę można przyrządzić również z innych kawałków mięsa, nie tylko z żeberek. Pyszna będzie ugotowana na wędzonych żeberkach. Można ją również ugotować na wołowinie lub na dobrej, wędzonej kiełbasie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin