GOLONKI MIODOWE BEZ KOŚCI.rtf

(511 KB) Pobierz

GOLONKI MIODOWE BEZ KOŚCI

 

Składniki:

4 golonki surowe, bez kości w siatce

4-5 marchewek

2 pietruszki

1 por

3-4 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

6 ziaren czarnego pieprzu

6 ząbków czosnku

sól do smaku

 

Golonki surowe, bez kości w siatce pozbawione są zupełnie tłustej skóry, dzięki czemu są zapewne zdrowsze niż tradycyjne, wcześniej prezentowane na blogu golonki. Dziś przedstawiam przepis na pieczone golonki z warzywami w miodzie wyjątkowo bez piwa i majeranku, co zagwarantuje naszemu daniu dość łagodny smak.

Golonki w siatce - nie zdejmujemy siatki (w ten sposób utrzymają swój ładny kształt w trakcie gotowania)- zalewamy 2 litrami wody i dodajemy marchewki, pietruszki, pora, liście laurowe, ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wodę doprawiamy solą. Golonki gotujemy około 1,5 godziny.

Po obgotowaniu z golonek zdejmujemy delikatnie siateczki tak, żeby nie uszkodzić struktury mięska.

 

Następnie przygotowujemy bejcę do pieczenia golonek:

2 łyżki miodu jasnego

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy francuskiej lub saperskiej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka sosu sojowego

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

pieprz syczuański

świeży rozmaryn

 

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy, a następnie tak przyrządzonym sosem/ zaprawą polewamy nasze podgotowane wcześniej golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym (polanym kroplą oleju na dnie) razem z pokrojonymi w plasterki marchewkami i pietruszkami, z którymi wcześniej gotowaliśmy golonki.

Golonki z warzywami pieczemy bez przykrycia 1.15 (godz.) w temperaturze 190 stopni (góra-dół termoobieg) od czasu do czasu regularnie je obracając.

 

Smażone ziemniaki ze świeżym tymiankiem:

ugotowane i tłuczone ziemniaki

posiekana cebula

świeże liście tymianku

odrobina masła lub oleju

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

 

Na rozpuszczone i rozgrzane masło lub olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym; podsmażamy ją razem z liśćmi tymianku- widoczne na fotce; na patelnię dodajemy ziemniaki i smażymy całość mieszając aż do zarumienienia.

Pycha!

 

Wywar z gotowanych golonek doskonale nadaje się jako baza na

1. pyszną zupę grochową, oto przepis z mojego bloga, zapraszam- Post z dnia 12.11.2013:

http://smakiszczescia.bloog.pl/id,338951148,title,Zupa-grochowa,index.html

lub

2. jako bazowy bulion do gulaszu z dynią- Post z dnia 21.09.2014:

http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,343031544,title,Gulasz-z-korbolem,index.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin