GOLONKI MIODOWE BEZ KOŚCI
Składniki:
4 golonki surowe, bez kości w siatce
4-5 marchewek
2 pietruszki
1 por
3-4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku
sól do smaku
Golonki surowe, bez kości w siatce pozbawione są zupełnie tłustej skóry, dzięki czemu są zapewne zdrowsze niż tradycyjne, wcześniej prezentowane na blogu golonki. Dziś przedstawiam przepis na pieczone golonki z warzywami w miodzie wyjątkowo bez piwa i majeranku, co zagwarantuje naszemu daniu dość łagodny smak.
Golonki w siatce - nie zdejmujemy siatki (w ten sposób utrzymają swój ładny kształt w trakcie gotowania)- zalewamy 2 litrami wody i dodajemy marchewki, pietruszki, pora, liście laurowe, ząbki czosnku, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wodę doprawiamy solą. Golonki gotujemy około 1,5 godziny.
Po obgotowaniu z golonek zdejmujemy delikatnie siateczki tak, żeby nie uszkodzić struktury mięska.
Następnie przygotowujemy bejcę do pieczenia golonek:
2 łyżki miodu jasnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy francuskiej lub saperskiej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
pieprz syczuański
świeży rozmaryn
Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy, a następnie tak przyrządzonym sosem/ zaprawą polewamy nasze podgotowane wcześniej golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym (polanym kroplą oleju na dnie) razem z pokrojonymi w plasterki marchewkami i pietruszkami, z którymi wcześniej gotowaliśmy golonki.
Golonki z warzywami pieczemy bez przykrycia 1.15 (godz.) w temperaturze 190 stopni (góra-dół termoobieg) od czasu do czasu regularnie je obracając.
Smażone ziemniaki ze świeżym tymiankiem:
ugotowane i tłuczone ziemniaki
posiekana cebula
świeże liście tymianku
odrobina masła lub oleju
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
Na rozpuszczone i rozgrzane masło lub olej wrzucamy posiekaną cebulę, lekko solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem kolorowym; podsmażamy ją razem z liśćmi tymianku- widoczne na fotce; na patelnię dodajemy ziemniaki i smażymy całość mieszając aż do zarumienienia.
Pycha!
Wywar z gotowanych golonek doskonale nadaje się jako baza na
1. pyszną zupę grochową, oto przepis z mojego bloga, zapraszam- Post z dnia 12.11.2013:
http://smakiszczescia.bloog.pl/id,338951148,title,Zupa-grochowa,index.html
lub
2. jako bazowy bulion do gulaszu z dynią- Post z dnia 21.09.2014:
http://www.smakiszczescia.bloog.pl/id,343031544,title,Gulasz-z-korbolem,index.html
Booguusia