ciasto ze słonecznikiem z masą kajmakową.odt

(21 KB) Pobierz

Ciasto słonecznikowo -kajmakowe

Biszkopt

4 jajka        1 szklanka mąki          2 łyżki kakao     4 łyżki oleju

1 łyżeczka  proszku do pieczenia       2/3 szklanki cukru

 

Masa karmelowa

1 puszka masy kajmakowej    200gr masła

 

Słonecznik karmelizowany

300g słonecznika łuskanego    1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki mleka   1 cukier waniliowy      120g masła

 

Poncz

2/3 wody  2 łyżki rumu  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

wykonanie

1.Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.

2.Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.

3.Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 3 minut na puch. Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.

4.Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić.

5.Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy. W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy.

6.Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin