BURGERY BURACZANE:
Składniki:2 szklanki startego buraka1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1/2 szklanki prażonego słonecznika1/2 szklanki prażonego sezamu1 czerwona cebula1/2 szklanki bułki tartej1/4 szklanki oleju3 łyżki mąki2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry2 łyżeczki pietruszkiłyżeczka suszonego imbiru1/4 łyżeczki chilisól i czarny pieprzdo podania: ulubione bułeczki, liście rukoli, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuliPrzygotowanie:Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać jeszcze więcej oleju i mąki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ulepić kotlety i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obrócić kotlety na drugą stronę. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami. BURGERY Z BATATA
Składniki:1 batat lub 2 duże marchewki / 400 g1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/4 szklanki tahiny1/4 szklanki uprażonego sezamu1/4 szklanki bułki tartej 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobna kostkę2 łyżki mięty, drobno posiekanej 2 łyżki kolendry, drobno posiekanej1 łyżeczka mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki cynamonusól i czarny pieprz do podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuliPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Batata owinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut lub do czasu, aż będzie miękki i będzie dało się w niego bez kłopotu wbić widelec. Upieczonego batata rozwinąć i przestudzić, piekarnik ustawić na 200 stopni. W międzyczasie wszystkie składniki odmierzyć i włożyć do dużej miski. Batata obrać ze skórki i przy pomocy blendera zmiksować na gładkie purée. Purée dodać do pozostałych składników w misce i rękami bardzo dokładnie wyrobić gładką masę doprawiając do smaku solą i pieprzem.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowej masy lepić nieduże burgery, następnie ułożyć je na blasze, wsunąć do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Po tym czasie blachę wysunąć, każdego burgera obrócić i piec kolejne 8 - 10 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami. BURGERY CIECIERZYCOWE
Składniki:400 g namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości ciecierzycy1 ziemniak2 łyżki mąki pszennej2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka suszonego imbiru1 łyżeczka wędzonej papryki1/2 łyżeczki chilisól i czarny pieprzolej do smażeniado podania: ulubione bułeczki, liście sałaty, plasterki pomidora i ogórka, plastry czerwonej cebuliPrzygotowanie:Ziemniaka wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie. Na koniec ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Ugotowaną ciecierzycę połączyć razem z ziemniakiem i przy pomocy blendera zblendować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę. Lepić nieduże burgery, następnie na dnie dużej patelni rozgrzać olej. Na gorącym oleju ułożyć burgery i smażyć z każdej strony po 4 - 5 minut. Podawać w lekko zgrillowanej bułce z ulubionymi warzywami.
xyzgeo