Laboratorium 8 M O N O S A C H A R Y D Y
Ćwiczenie 1: Reakcja z fuksyną (w środowisku obojętnym)
Do dwóch probówek napipetuj po 1 mL roztworu fuksyny, a następnie dodaj po szczypcie Na2S2O5 do odbarwienia roztworów. Następnie do jednej probówki dodaj parę kropel aldehydu mrówkowego, a do drugiej parę kropel 1% roztworu glukozy. Zaobserwuj zmianę barwy i sformułuj wniosek.
Ćwiczenie 2: Właściwości redukujące monosacharydów (środowisko zasadowe)
a) Reakcja z odczynnikiem Fehlinga
Do 1 mL 1% roztworu glukozy dodaj po 1 mL odczynnika Fehlinga I i II, wymieszaj, a następnie wstaw do wrzącej łaźni wodnej na kilka minut. Zaobserwuj powstający osad.
b) Reakcja z odczynnikiem Benedicta
Do 3 mL odczynnika Benedicta dodaj 5 kropel 1% roztworu glukozy, wymieszaj i wstaw do wrzącej łaźni wodnej na kilka minut. Zaobserwuj zmianę barwy i ewentualny osad.
c) Reakcja z odczynnikiem Nylandera
Do 2 mL 1% roztworu glukozy dodaj 10 kropli odczynnika Nylandera, wymieszaj i wstaw do wrzącej łaźni wodnej na około 10 minut. Zaobserwuj zmianę barwy i osad.
d) Reakcja z kwasem pikrynowym
Do 1 mL 1% roztworu glukozy dodaj 2 mL roztworu kwasu pikrynowego i 0,5 mL 10% roztworu NaOH. Po wymieszaniu wstaw do wrzącej łaźni wodnej na kilka minut i zaobserwuj zmianę barwy.
Ćwiczenie 3: Tworzenie osazonów
Do czterech probówek wsyp kilka łopatek (ok. 1-1,5 cm3) mieszaniny chlorowodorku fenylohydrazyny z octanem sodowym. Następnie do każdej probówki dodaj po 5 mL 5% roztworu odpowiedniego cukru: do pierwszej probówki – glukozy, do drugiej – fruktozy, do trzeciej – laktozy, do czwartej – maltozy. Zawartość probówek dokładnie wymieszaj. Wstaw do wrzącej łaźni wodnej na 45 minut. Po tym czasie przenieś probówki do statywu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przygotuj preparat mikroskopowy (pobierz kroplę roztworu osazonu na szkiełko podstawowe i nakryj szkiełkiem nakrywkowym). Obejrzyj utworzone osazony badanych cukrów pod mikroskopem i wykonaj rysunki z obserwacji.
Ćwiczenie 4: Fermentacja alkoholowa
Rozetrzyj kawałek drożdży z 10 mL 2 % roztworu odpowiedniego cukru (glukoza, laktoza, sacharoza). Wypełnij trzy rurki fermentacyjne odpowiednią zawiesiną w taki sposób, aby ramię zamknięte nie zawierało pęcherzyków powietrza. Umieść rurki w cieplarce w temp. 37°C na 2 godziny. Obserwuj wydzielające się pęcherzyki gazu. Sformułuj wnioski.
Ćwiczenie 5: Reakcje barwne z mocnymi kwasami (środowisko silnie kwaśne)
a) Reakcja Molisha
Przygotuj 3 probówki: do pierwszej dodaj 1 mL 1% roztworu glukozy, do drugiej – 1 mL 1% roztworu fruktozy, do trzeciej – 1 mL 1% roztworu rybozy. Następnie do każdej probówki dodaj po 1-2 krople 20% roztworu alkoholowego α-naftolu (odczynnik Molisha). Po wymieszaniu wlej ostrożnie po ściankach probówek po 1 mL stężonego kwasu siarkowego (VI). Zaobserwuj barwę.
b) Reakcja Seliwanowa
Przygotuj 3 probówki: do pierwszej dodaj 1 mL 1% roztworu glukozy, do drugiej – 1 mL 1% roztworu fruktozy, do trzeciej – 1 mL 1% roztworu rybozy. Do każdej probówki dodaj po 2 mL 6 M roztworu HCl oraz po kryształku rezorcyny. Po wymieszaniu wstaw probówki do wrzącej łaźni na 30 sekund. Po wyjęciu probówek z łaźni porównaj zmiany barwy.
c) Reakcja z floroglucyną
Do trzech probówek dodaj po 2 mL stężonego HCl. Następnie do pierwszej dodaj 1 kroplę 1% roztworu glukozy, do drugiej – 1 kroplę 1% roztworu fruktozy, do trzeciej – 1 kroplę 1% roztworu rybozy. Do każdej z probówek dodaj po 2 krople roztworu floroglucyny i wstaw do wrzącej łaźni wodnej na 1 minutę. Po wyjęciu probówek z łaźni porównaj wyniki reakcji. W przypadku rybozy powstaje wiśniowy kolor, który po czasie przechodzi w brunatne zabarwienie.
que-hiciste