Ciasto cytrynowe Lemon Meringue Pie.docx

(440 KB) Pobierz

Ciasto cytrynowe Lemon Meringue Pie

Podane proporcje pozwalają na upieczenie ciasta w okrągłej formie o średnicy ok 24 cm

Podstawa z kruchego ciasta

·         150 gram mąki

·         pół kostki masła

·         dwie łyżki cukru

·         jedno żółtko

·         szczypta soli

Masa cytrynowa

·         dwie łyżki mąki kukurydzianej

·         skórka starta z dwóch cytryn

·         sok wyciśnięty z dwóch cytryn

·         pół kostki masła (ok. 100 gram)

·         100 gram cukru

·         trzy żółtka jaj

Beza

·         cztery białka jaj

·         150 gram drobnego cukru

Przygotowanie ciasta cytrynowego

1.       Zacząłem od przygotowanie kruchego spodu. Wszystkie składniki wrzuciłem do wysokiej miski i zagniatałem ręcznie aż do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.

2.       Następnie ciasto włożyłem do worka i wstawiłem na 10 minut do zamrażalnika.

3.       Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni Celsjusza.

4.       Schłodzone ciasto rozwałkowałem i włożyłem do formy (z wyjmowanym dnem) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną – w taki sposób, aby pokryło całe dno formy i jej boki do wysokości ok. 3 cm.
Ciasto cytrynowe 

5.       Przed włożeniem ciasta do piekarnika wyłożyłem na nie papier do pieczenia, a na papierze poukładałem metalowe foremki – ciasto trzeba obciążyć, aby w trakcie pieczenia nie pojawiły się bąble.

6.       Ciasto piekłem ok. 15 minut, po czym zdjąłem papier i obciążenie, i ponownie włożyłem je do piekarnika. Piekłem je jeszcze przez ok. 5 minut do czasu, aż zaczęło łapać złoto-brązowy kolor.

7.       W trakcie pieczenia ciasta zająłem się przygotowaniem masy cytrynowej.

8.       W rondlu o grubym dnie wymieszałem cukier ze skórką cytrynową i mąką, wlałem do niego sok z cytryn i szklankę wody, a następnie podgrzewałem na małym ogniu aż do zagotowania się mieszanki – cały czas przy tym mieszając zawartość garnka.

9.       Kiedy zawartość rondla zbliżała się do temperatury wrzenia, a masa zaczęła ładnie gęstnieć, zdjąłem garnek z ognia i dodałem do środka całe masło.
Ciasto cytrynowe 

10.   Mieszałem dalej aż do całkowitego rozpuszczenia masła, a następnie dodałem żółtka i wstawiłem garnek z powrotem na gaz.

11.   Cały czas mieszając, doprowadziłem masę do gęstej, wręcz budyniowej konsystencji, a następnie wylałem ją całą na upieczony wcześniej spód.
Ciasto cytrynowe 

12.   Teraz przyszła kolej na bezę.

13.   Jajka zacząłem ubijać przy pomocy blendera i co kilka chwil dodawałem kolejną porcję cukru. Pianę miksowałem do czasu, aż stała się sztywna i nie przelewała się po odwróceniu miski do góry nogami.
Ciasto cytrynowe 

14.   Bezę wyłożyłem na wystudzoną już masę cytrynową i wstawiłem całe ciasto do piekarnika, aby w temperaturze 170 stopni Celsjusza piekło się przez kolejne 20 minut.
Ciasto cytrynowe 

15.   Ciasto wyszło po prostu przepyszne. Po przestudzeniu masa cytrynowa pięknie stężała, a beza utworzyła sprężystą, delikatną piankę. Kruchy spód świetnie podtrzymywał dwie warstwy nadzienia.

Ciasto cytrynowe

 

http://www.zajadam.pl/deser/ciasto-cytrynowe

Zgłoś jeśli naruszono regulamin