Ciasto cytrynowe Lemon Meringue Pie
Podane proporcje pozwalają na upieczenie ciasta w okrągłej formie o średnicy ok 24 cm
Podstawa z kruchego ciasta
· 150 gram mąki
· pół kostki masła
· dwie łyżki cukru
· jedno żółtko
· szczypta soli
Masa cytrynowa
· dwie łyżki mąki kukurydzianej
· skórka starta z dwóch cytryn
· sok wyciśnięty z dwóch cytryn
· pół kostki masła (ok. 100 gram)
· 100 gram cukru
· trzy żółtka jaj
Beza
· cztery białka jaj
· 150 gram drobnego cukru
1. Zacząłem od przygotowanie kruchego spodu. Wszystkie składniki wrzuciłem do wysokiej miski i zagniatałem ręcznie aż do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta.
2. Następnie ciasto włożyłem do worka i wstawiłem na 10 minut do zamrażalnika.
3. Piekarnik rozgrzałem do 170 stopni Celsjusza.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowałem i włożyłem do formy (z wyjmowanym dnem) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną – w taki sposób, aby pokryło całe dno formy i jej boki do wysokości ok. 3 cm.
5. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wyłożyłem na nie papier do pieczenia, a na papierze poukładałem metalowe foremki – ciasto trzeba obciążyć, aby w trakcie pieczenia nie pojawiły się bąble.
6. Ciasto piekłem ok. 15 minut, po czym zdjąłem papier i obciążenie, i ponownie włożyłem je do piekarnika. Piekłem je jeszcze przez ok. 5 minut do czasu, aż zaczęło łapać złoto-brązowy kolor.
7. W trakcie pieczenia ciasta zająłem się przygotowaniem masy cytrynowej.
8. W rondlu o grubym dnie wymieszałem cukier ze skórką cytrynową i mąką, wlałem do niego sok z cytryn i szklankę wody, a następnie podgrzewałem na małym ogniu aż do zagotowania się mieszanki – cały czas przy tym mieszając zawartość garnka.
9. Kiedy zawartość rondla zbliżała się do temperatury wrzenia, a masa zaczęła ładnie gęstnieć, zdjąłem garnek z ognia i dodałem do środka całe masło.
10. Mieszałem dalej aż do całkowitego rozpuszczenia masła, a następnie dodałem żółtka i wstawiłem garnek z powrotem na gaz.
11. Cały czas mieszając, doprowadziłem masę do gęstej, wręcz budyniowej konsystencji, a następnie wylałem ją całą na upieczony wcześniej spód.
12. Teraz przyszła kolej na bezę.
13. Jajka zacząłem ubijać przy pomocy blendera i co kilka chwil dodawałem kolejną porcję cukru. Pianę miksowałem do czasu, aż stała się sztywna i nie przelewała się po odwróceniu miski do góry nogami.
14. Bezę wyłożyłem na wystudzoną już masę cytrynową i wstawiłem całe ciasto do piekarnika, aby w temperaturze 170 stopni Celsjusza piekło się przez kolejne 20 minut.
15. Ciasto wyszło po prostu przepyszne. Po przestudzeniu masa cytrynowa pięknie stężała, a beza utworzyła sprężystą, delikatną piankę. Kruchy spód świetnie podtrzymywał dwie warstwy nadzienia.
http://www.zajadam.pl/deser/ciasto-cytrynowe
mloda889