Lista dodatków spożywczych.doc

(45 KB) Pobierz
Lista dodatków spożywczych "E"

 

Lista dodatków spożywczych "E"

AUTOR: AGATA WASZAK

 



Substancje chemiczne zwożone tonami do zakładów spożywczych są w powszechnym mniemaniu nieszkodliwe. W końcu, lista E została opracowana przez autorytety z Komitetu Naukowego Technologii Żywności - jedną z instytucji Unii Europejskiej, "czuwających" nad naszym bezpieczeństwem.

Jak jest naprawdę?

 

Barwniki

E 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach)

E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach)

E 102 niebezpieczny (tartaksyna, niedopuszczona w Polsce, cytrynowo-żółty, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym, musztardzie)

E 103 zabroniony

E 104 podejrzany (żółć benzopirydrynowa, żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; dodatek do wyrobów cukierniczych)

E 105 zabroniony 


E 110 niebezpieczny (żółć pomarańczowa S, żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek)

E 111 zabroniony

E 120 niebezpieczny (koszenilina, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny)

E 121 zabroniony

E 122 podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach)

E 123 bardzo niebezpieczny (amarant, barwnik amoniakalny, zabroniony w większości krajów UE)

E 124 niebezpieczny (róż koszenilinowy, Ponceau 4 R - czerwony; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych)

E 125 zabroniony

E 126 zabroniony

E 127 niebezpieczny (erytozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy, niedopuszczona w Polsce, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; dodawany do wiśni koktailowych, owoców kandyzowanych)

E 130 zabroniony

E 131 rakotwórczy (błękit patentowy, FCF - niebieski; znajduje się w drażetkach)

E 132 nieszkodliwy (indygotyna, niedopuszczona w Polsce, niebieski, naturalny; drażetki)

E 140 nieszkodliwy (chlorofil - zielony, roślinny, wyciąg z pokrzywy, lucerny; biophyll, chloresium, darotol, ennds)

E 141 podejrzany (związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego)

E 142 rakotwórczy (zieleń lisaminowa, brylantowa, niedopuszczona w Polsce)

E 150 podejrzany (karmel, brunatny; w wyrobach cukierniczych)

E 151 podejrzany (czerń brylantowa B. N., syntetyczny; podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru)

E 152 zabroniony

E 153 nieszkodliwy (węgiel drzewny, syntetyczny; w wyrobach cukierniczych)

E 160 nieszkodliwy (karetonoidy)

E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce)

E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych)

E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy.

E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa)

E 171 podejrzany (dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, zabroniony w Polsce)

E 172 podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza, brunatny, żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas)

E 173 podejrzany (aluminium, niedopuszczony w Polsce, kolor metaliczny, stosowany do dekoracji słodyczy)

E 174 nieszkodliwy (srebro, niedopuszczony w Polsce, dodawany do wyrobów cukierniczych)

E 175 nieszkodliwy (złoto, w Polsce spotykany w likierze Goldwasser)

E 180 podejrzany (pigment rubinowy, czerwień litolowa, niedopuszczony w Polsce, stosowany w osłonkach woskowych twardych serów)

E 160 b nieszkodliwy (annatto)

E 160 a nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)

E 133 błękit brylantowy, niedopuszczony w Polsce

E 160 f karotenoid, niedopuszczony w Polsce

Konserwanty

E 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn)

E 210 rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek)

E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny)
Naukowcy dowodzą, że ich spożywanie może uszkadzać kod DNA. Peter Peiper, biolog molekularny z Sheffield University, twierdzi, że benzoesan sodu (E211) jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Ten związek chemiczny jest w stanie poważnie uszkodzić mitochondria – mówi Piper. To z kolei powoduje tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Piper ostrzega, że typ uszkodzenia powodowany przez benzoesan sodu jest powiązany z wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, które pojawiają się w późniejszym wieku. Co więcej, benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy benzen, związek rakotwórczy.

E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu, syntetyczny)

E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia, syntetyczny)

E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny)

E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny)

E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny)

E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach)

E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu, syntetyczny)

E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 223 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn sodu, syntetyczny)

E 224 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn potasu, syntetyczny)

E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia, syntetyczny)

E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia, syntetyczny)

E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl, 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych (zabezpieczenie skórek przed owadami)

E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol, Dowicide, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych)

E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 233 zakłóca czynności skóry (2,4-thiaxolyl, Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)

E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)

E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny)

E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny)

E 239 rakotwórczy (heksamina, heksametylenotetraamina, urotropina, syntetyczny)

E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin)

E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)

E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych))

E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek)

E 264 octan amonu

E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy)

E 280 nieszkodliwy (kwas propionowy)

E 281 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego)

E 282 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego)

E 283 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego)

Antyutleniacze

E 300 nieszkodliwy (witamina C, kwas askorbinowy)

E 301 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego)

E 302 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego)

E 304 nieszkodliwy (kwas palmitynowy)

E 306 nieszkodliwy (witamina E)

E 307 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 308 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 309 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy)

E 310 powoduje wysypki (galusan propylowy)

E 311 powoduje wysypki (galusan octylowy)

E 312 powoduje wysypki (galusan dodecylowy)

E 320 zwiększa poziom cholesterolu zabroniony (butylohydroxyaminol - BHA)

E 321 zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy zabroniony (butylohydroxytolumen - BHT)

E 322 nieszkodliwy (lecytyna)

E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego)

E 326 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego)

E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego)

E 330 rakotwórczy (kwas cytrynowy)

E 331 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego)

E 332 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego)

E 333 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego)

E 335 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego)

E 336 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego)

E 337 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu winowego)

E 338 zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy)

E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego)

E 340 zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforoweg)

E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego)

Emulgatory

E 400 nieszkodliwy (kwas alginowy)

E 401 nieszkodliwy (alginian sodowy)

E 402 nieszkodliwy (alginian potasowy)

E 403 nieszkodliwy (alginian amonowy)

E 404 nieszkodliwy (alginian wapniowy)

E 405 nieszkodliwy (alginian propylenowo-glikolowy)

E 407 zakłóca trawienie (karagenan)

E 450 zakłóca trawienie i gospodarkę wapniową (fosforany)

E 461 zakłóca trawienie (metyloceluloza)

E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy) 

 

E 463 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 465 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 466 zakłóca trawienie (związki celulozy)

E 477 zakłóca trawienie (ester propylenowo-glikolowy)

Wykaz dodatków (konserwantów) szkodliwych dla zdrowia


Dodatki podejrzane o szkodliwe działanie:
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477


Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe:
E 220, 221, 222, 223, 224


Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne:
E 338, 339, 340, 341, 407, 450, 451, 463, 465, 466


Dodatki wywołujące choroby skóry:
E 230, 231, 232, 233


Dodatek niszczący witaminą B-12:
E 200


Dodatki powodujące choroby naczyń krwionośnych:
E 250, 251, 252


Dodatki powodujące uczulenie nerwowe:
E 311, 312


Dodatek niebezpieczny dla zdrowia (rakotwórczy):
E 330


Dodatki rakotwórcze:
E 131, 142, 213, 214, 215, 216, 217


Dodatki silnie rakotwórcze:
E 123, 210, 211, 239.


Powyższe materiały są wzbogacone o mój autorski komentarz. Pozostałe natomiast E-500 - E-1500 są wstępnie rozpisane na stronie http://www.food-info.net/pl/e/e500-600.htm pozbawione natomiast rzetelnej oceny.


źródło


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin