AUTOR: AGATA WASZAK
Substancje chemiczne zwożone tonami do zakładów spożywczych są w powszechnym mniemaniu nieszkodliwe. W końcu, lista E została opracowana przez autorytety z Komitetu Naukowego Technologii Żywności - jedną z instytucji Unii Europejskiej, "czuwających" nad naszym bezpieczeństwem.Jak jest naprawdę?
BarwnikiE 100 nieszkodliwy (kurkumina, kurkuma z kłączy roślin tropikalnych; żółty, stosowany m.in. w przyprawach, koncentratach) E 101 nieszkodliwy (ryboflawina, laktoflawina, witamina B2) żółto-pomarańczowy, naturalny lub syntetyczny; stosowany m.in. w przyprawach) E 102 niebezpieczny (tartaksyna, niedopuszczona w Polsce, cytrynowo-żółty, syntetyczny; stosowany m.in. w napojach w proszku, esencjach owocowych, miodzie sztucznym, musztardzie) E 103 zabroniony E 104 podejrzany (żółć benzopirydrynowa, żółcień chinolinowa, Food Yellow 13 - żółty; dodatek do wyrobów cukierniczych) E 105 zabroniony
E 110 niebezpieczny (żółć pomarańczowa S, żółcień zachodzącego słońca FCF, Food Yellow 3, żółcień pomarańczowa - żółty;dodatek do marmolady, żeli, gum do żucia, powłok tabletek) E 111 zabroniony E 120 niebezpieczny (koszenilina, kwas karminowy, Natural Red 4 - czerwony, naturalny) E 121 zabroniony E 122 podejrzany (azorubina, niedopuszczona w Polsce, chromotrop FB - czerwony, syntetyczny, w dżemach i marmoladach wiśniowych, budyniach, lodach, polewach)
E 123 bardzo niebezpieczny (amarant, barwnik amoniakalny, zabroniony w większości krajów UE) E 124 niebezpieczny (róż koszenilinowy, Ponceau 4 R - czerwony; dodatek do wędzonych ryb, cukierków pudrowych) E 125 zabroniony E 126 zabroniony E 127 niebezpieczny (erytozyna, hamuje wzrost, zwiększa występowanie chorób tarczycy, niedopuszczona w Polsce, Food Red 14, tetrajodofluoresceina - czerwony, syntetyczny; dodawany do wiśni koktailowych, owoców kandyzowanych) E 130 zabroniony E 131 rakotwórczy (błękit patentowy, FCF - niebieski; znajduje się w drażetkach) E 132 nieszkodliwy (indygotyna, niedopuszczona w Polsce, niebieski, naturalny; drażetki) E 140 nieszkodliwy (chlorofil - zielony, roślinny, wyciąg z pokrzywy, lucerny; biophyll, chloresium, darotol, ennds) E 141 podejrzany (związek chlorofilowy-kompleks miedziowy chlorofilu - zielony, roślinny modyfikowany; dodatek do groszku konserwowego) E 142 rakotwórczy (zieleń lisaminowa, brylantowa, niedopuszczona w Polsce) E 150 podejrzany (karmel, brunatny; w wyrobach cukierniczych) E 151 podejrzany (czerń brylantowa B. N., syntetyczny; podbarwianie nieszlachetnych rodzajów kawioru) E 152 zabroniony E 153 nieszkodliwy (węgiel drzewny, syntetyczny; w wyrobach cukierniczych) E 160 nieszkodliwy (karetonoidy) E 161 nieszkodliwy (ksantofil, karetonoidy, niedopuszczony w Polsce) E 162 nieszkodliwy (betanina, betacyjany z buraków ćwikłowych, czerwień buraczana, naturalny; dodatek do przetworów owocowych) E 163 nieszkodliwy (antocyjan), występuje w winogronach i jagodach - czerwonawy, naturalny; do napoi, konserw owocowych, słodyczy. E 170 nieszkodliwy (węglan wapnia, biały; środek ścierny w pastach do zębów, kalcpiryna - substancja osłonowa) E 171 podejrzany (dwutlenek tytanu, biały dodatek do gum do żucia, drażetek, past do zębów, zabroniony w Polsce) E 172 podejrzany (tlenki i wodorotlenki żelaza, brunatny, żadko stosowany - dodawany do sztucznych osłonek kiełbas) E 173 podejrzany (aluminium, niedopuszczony w Polsce, kolor metaliczny, stosowany do dekoracji słodyczy) E 174 nieszkodliwy (srebro, niedopuszczony w Polsce, dodawany do wyrobów cukierniczych) E 175 nieszkodliwy (złoto, w Polsce spotykany w likierze Goldwasser) E 180 podejrzany (pigment rubinowy, czerwień litolowa, niedopuszczony w Polsce, stosowany w osłonkach woskowych twardych serów) E 160 b nieszkodliwy (annatto) E 160 a nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty, naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła) E 133 błękit brylantowy, niedopuszczony w Polsce E 160 f karotenoid, niedopuszczony w Polsce KonserwantyE 200 nieszkodliwy (kwas sorbowy, syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 201 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu sodowego, sorbinian sodu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 202 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu sorbowego, sorbinian potasu - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 203 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu sorbowego, sorbinian wapnia - syntetyczny, dodawany do serów, margaryn) E 210 rakotwórczy (benzoesan, syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzwynych, sałatek) E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny)Naukowcy dowodzą, że ich spożywanie może uszkadzać kod DNA. Peter Peiper, biolog molekularny z Sheffield University, twierdzi, że benzoesan sodu (E211) jest szkodliwy dla kodu genetycznego. Ten związek chemiczny jest w stanie poważnie uszkodzić mitochondria – mówi Piper. To z kolei powoduje tak wielką degenerację komórek, że z czasem może doprowadzić do choroby Parkinsona czy marskości wątroby. Piper ostrzega, że typ uszkodzenia powodowany przez benzoesan sodu jest powiązany z wieloma chorobami neurodegeneracyjnymi, które pojawiają się w późniejszym wieku. Co więcej, benzoesan sodu w połączeniu z witaminą C tworzy benzen, związek rakotwórczy. E 212 rakotwórczy (benzoesan potasu, syntetyczny) E 213 rakotwórczy (benzoesan wapnia, syntetyczny) E 214 rakotwórczy (benzoesan etylu, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny) E 215 rakotwórczy (benzoesan estru etylowego, p-hydroksybenzoesan etylu i pochodne, syntetyczny) E 216 rakotwórczy (benzoesan propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny) E 217 rakotwórczy (benzoesan estru propylu, p-hydroksybenzoesan propylu i pochodne, Propylparaben, Nipasol, Solbrol P - syntetyczny) E 218 rakotwórczy (benzoesan metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny) E 219 rakotwórczy (benzoesan estru metylu, p-hydroksybenzoesan metylu i pochodne, syntetyczny) E 220 niszczy witaminę B 12 (bezwodnik siarki, dwutlenek siarki, syntetyczny; w sokach owocowych i koncentratach, winie, suszonych owocach) E 221 zakłóca czynności jelit (siarczyn sodu, syntetyczny) E 222 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn sodu, syntetyczny) E 223 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn sodu, syntetyczny) E 224 zakłóca czynności jelit (meta-dwusiarczyn potasu, syntetyczny) E 226 zakłóca czynności jelit (siarczyn wapnia, syntetyczny) E 227 zakłóca czynności jelit (dwusiarczyn wapnia, syntetyczny) E 230 zakłóca czynności skóry (dwufenyl, 1,1'-difenyl, Bifenyl, Diphenyl, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych (zabezpieczenie skórek przed owadami) E 231 zakłóca czynności skóry (ortofenylofenol, Dowicide, syntetyczny; dodawany do owoców cytrusowych) E 232 zakłóca czynności skóry (ortofenyl sodu, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych) E 233 zakłóca czynności skóry (2,4-thiaxolyl, Thiabendazol, MK-360, Omnizole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Tecto, syntetyczny, dodawany do owoców cytrusowych)
E 236 nieszkodliwy (kwas mrówkowy, syntetyczny, dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych)
E 237 nieszkodliwy (mrówczan sodu, syntetyczny) E 238 nieszkodliwy (mrówczan wapnia, syntetyczny) E 239 rakotwórczy (heksamina, heksametylenotetraamina, urotropina, syntetyczny) E 249 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin) E 250 szkodzi przy nadciśnieniu (azotyn sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin) E 251 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan sodu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych) E 252 szkodzi przy nadciśnieniu (azotan potasu, syntetyczny, dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych)) E 260 nieszkodliwy (kwas octowy, syntetyczny lub fermentacyjny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek) E 261 nieszkodliwy (octan potasu, syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek) E 262 nieszkodliwy (dwuoctan sodu, datek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek) E 263 nieszkodliwy (octan wapnia, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek) E 264 octan amonu E 270 nieszkodliwy (kwas mlekowy) E 280 nieszkodliwy (kwas propionowy) E 281 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu propionowego) E 282 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu propionowego) E 283 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu propionowego) AntyutleniaczeE 300 nieszkodliwy (witamina C, kwas askorbinowy) E 301 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu askorbinowego) E 302 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu askorbinowego) E 304 nieszkodliwy (kwas palmitynowy) E 306 nieszkodliwy (witamina E) E 307 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 308 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 309 nieszkodliwy (witamina E jako produkt syntezy) E 310 powoduje wysypki (galusan propylowy) E 311 powoduje wysypki (galusan octylowy) E 312 powoduje wysypki (galusan dodecylowy) E 320 zwiększa poziom cholesterolu zabroniony (butylohydroxyaminol - BHA) E 321 zwiększa poziom cholesterolu, rakotwórczy zabroniony (butylohydroxytolumen - BHT) E 322 nieszkodliwy (lecytyna) E 325 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu mlekowego) E 326 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu mlekowego) E 327 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu mlekowego) E 330 rakotwórczy (kwas cytrynowy) E 331 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu cytrynowego) E 332 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu cytrynowego) E 333 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu cytrynowego) E 335 nieszkodliwy (sól sodowa kwasu winowego) E 336 nieszkodliwy (sól potasowa kwasu winowego) E 337 nieszkodliwy (sól wapniowa kwasu winowego) E 338 zakłóca trawienie (kwas ortofosforowy) E 339 zakłóca trawienie (sól sodowa kwasu ortofosforowego) E 340 zakłóca trawienie (sól potasowa kwasu ortofosforoweg) E 341 zakłóca trawienie (sól wapniowa kwasu ortofosforowego) EmulgatoryE 400 nieszkodliwy (kwas alginowy) E 401 nieszkodliwy (alginian sodowy) E 402 nieszkodliwy (alginian potasowy) E 403 nieszkodliwy (alginian amonowy) E 404 nieszkodliwy (alginian wapniowy) E 405 nieszkodliwy (alginian propylenowo-glikolowy) E 407 zakłóca trawienie (karagenan) E 450 zakłóca trawienie i gospodarkę wapniową (fosforany) E 461 zakłóca trawienie (metyloceluloza) E 462 zakłóca trawienie (związki celulozy)
E 463 zakłóca trawienie (związki celulozy) E 465 zakłóca trawienie (związki celulozy) E 466 zakłóca trawienie (związki celulozy) E 477 zakłóca trawienie (ester propylenowo-glikolowy) Wykaz dodatków (konserwantów) szkodliwych dla zdrowia
Dodatki podejrzane o szkodliwe działanie:E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477
Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe:E 220, 221, 222, 223, 224
Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne:E 338, 339, 340, 341, 407, 450, 451, 463, 465, 466
Dodatki wywołujące choroby skóry:E 230, 231, 232, 233
Dodatek niszczący witaminą B-12:E 200
Dodatki powodujące choroby naczyń krwionośnych:E 250, 251, 252
Dodatki powodujące uczulenie nerwowe:E 311, 312
Dodatek niebezpieczny dla zdrowia (rakotwórczy):E 330
Dodatki rakotwórcze:E 131, 142, 213, 214, 215, 216, 217
Dodatki silnie rakotwórcze:E 123, 210, 211, 239.Powyższe materiały są wzbogacone o mój autorski komentarz. Pozostałe natomiast E-500 - E-1500 są wstępnie rozpisane na stronie http://www.food-info.net/pl/e/e500-600.htm pozbawione natomiast rzetelnej oceny.źródło
bartek26