• mąka pszenna - 3/4 szklanki
• kakao - 1/2 szklanki
• soda - 1 łyżeczka
• masło - 3/4 kostki, miękkie
• cukier brązowy - 3/4 szklanki
• cukier - 1/2 szklanki
• jajko - 2 szt
• płatki owsiane - 2 szklanki
• czekolada - mleczna, 1 szklanka, drobno posiekana
• sól - 1/4 łyżeczki
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksuj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbij po jednym jajku. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj. Wsyp płatki owsiane oraz czekoladę. Z gotowego ciast formuj łyżką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (początkowo formowałam ciasteczka łyżką do nakładania lodów, ale wychodziły bardzo duże). Piecz ok. 15 minut w 180 oC. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze jeszcze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do ostudzenia.
FLORENTYNKI
Składniki:
¾ szklanki brązowego cukru
1 łyżka masła
szczypta cynamonu
¼ szklanki sezamu
½ szklanki płatków migdałów
¼ szklanki pestek dyni
¼ szklanki pestek słonecznika
Przygotowanie:
1. Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.
2. Na patelnie z grubym dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.
3. Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.
4. Dodaj nasiona i całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.
5. Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.
*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.
Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
CIASTECZKA ZBOŻOWE
• 0,5 szklanki sezamu
• 0,5 szklanki słonecznika
• 3,5 szklanki orzechów włoskich (drobno posiekanych)
• 0,5 szklanki miodu
• 0,5 kostki margaryny Kasi
•
• 2 jajka
• 5 łyżek cukru pudru
• 0,5 szklanki mąki
• 2 łyżki śmietany
1. Jajka utrzeć z cukrem pudrem.
2. Po czym dodać roztopioną margarynę z miodem (wystudzoną).
3. Następnie dodać mąkę i śmietanę z sodą.
4. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.
5. Po czym dodać ziarna sezamu, słonecznika oraz orzechy.
6. Formować kuleczki lekko spłaszczone i układać na wysmarowaną blachę tłuszczem.
7. Piec w temp. 200 st. C ok. 15-20 min.
karita