CIASTECZKA.odt

(24 KB) Pobierz

Mocno czekoladowe ciasteczka owsiane


 


Składniki

        mąka pszenna - 3/4 szklanki

        kakao - 1/2 szklanki

        soda - 1 łyżeczka

        masło - 3/4 kostki, miękkie

        cukier brązowy - 3/4 szklanki

        cukier - 1/2 szklanki

        jajko - 2 szt

        płatki owsiane - 2 szklanki

        czekolada - mleczna, 1 szklanka, drobno posiekana

        sól - 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksuj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Wbij po jednym jajku. Dodaj suche składniki i krótko wymieszaj. Wsyp płatki owsiane oraz czekoladę. Z gotowego ciast formuj łyżką kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając przerwy pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami (początkowo formowałam ciasteczka łyżką do nakładania lodów, ale wychodziły bardzo duże). Piecz ok. 15 minut w 180 oC. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze jeszcze 5 minut, następnie przełóż na kratkę do ostudzenia.


 

 

FLORENTYNKI

 

Składniki:


¾ szklanki brązowego cukru

1 łyżka masła

szczypta cynamonu

¼ szklanki sezamu

½ szklanki płatków migdałów

¼ szklanki pestek dyni

¼ szklanki pestek słonecznika

Przygotowanie:

1. Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2. Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3. Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4. Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5. Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.

Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.

Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.


 

 

CIASTECZKA ZBOŻOWE

 


        0,5 szklanki sezamu

        0,5 szklanki słonecznika

        3,5 szklanki orzechów włoskich (drobno posiekanych)

        0,5 szklanki miodu

        0,5 kostki margaryny Kasi

       

        2 jajka

        5 łyżek cukru pudru

        0,5 szklanki mąki

        2 łyżki śmietany

         


 


 


1. Jajka utrzeć z cukrem pudrem.

2. Po czym dodać roztopioną margarynę z miodem (wystudzoną).

3. Następnie dodać mąkę i śmietanę z sodą.

4. Ucierać do uzyskania jednolitej masy.

5. Po czym dodać ziarna sezamu, słonecznika oraz orzechy.

6. Formować kuleczki lekko spłaszczone i układać na wysmarowaną blachę tłuszczem.

7. Piec w temp. 200 st. C ok. 15-20 min.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin