Kebab z kurczaka w wersji domowej
Podana porcja wystarcza na około 4 kebaby.
Bułki do kebaba:½ kg mąki (+ ½ szklanki do podsypania)3 dag drożdży1 łyżeczka cukru½ szklanki mleka½ szklanki wody1 łyżka oleju1 łyżeczka soliSkładniki na kebab:1 podwójny filet z kurczakaOk. 3 łyżki oliwy¾ łyżeczki gyrosu¾ łyżeczki przyprawy do kurczaka1 sałata np. lodowa2 pomidory2 średnie czerwone cebule* ewentualnie zielony ogórekDip czosnkowy:1 duży jogurt naturalny (400g)1 duży ząbek czosnku1 płaska łyżka soliPieprz *Dodatkowo można dodać natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, oraz pieprz Cayenne jeśli wolicie pikantniejszy dip.Zaczynamy od zrobienia dipu, który musi trochę odstać, by nabrał wyrazistszego smaku. Czosnek przeciskamy lub bardzo drobno kroimy, dodajemy do jogurty razem z solą i pieprzem. Całość razem mieszamy. Jeśli mamy natkę pietruszki i/ lub szczypiorek, siekamy je drobno i mieszamy razem z dipem. Gotowy dip przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli chcecie by były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta.Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut.
Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie (około 5 – 7 minut), następnie dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by lekko przestygły. Pomidory i ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w półksiężyce. Sałatę kroimy.
Bułki lekko nacinamy z wierzchu, a następnie przecinamy wewnątrz, tak by spód pozostał nie przecięty. Środek bułki smarujemy dipem, przy pomocy łyżki.
Następnie dodamy po trochu sałaty, kurczaka, cebuli, pomidora i ogórka trochę dipu i znowu po kolei wszystkie składniki i tak, aż bułka będzie pełna.
http://smakowyraj.blogspot.com/2013/11/kebab-z-kurczaka-w-wersji-domowej.html
mloda889