TURECKA CHAŁWA 1 kostki masła ok. 2/3 szklanki maki kukurydzianej 1 szklanki cukru trochę wody ziarna sezamu łyżeczka cynamonu opcjonalnie: orzechy, szczypta gałki muszkatołowej Bazš chałwy jest ...zasmażka z masła i mški kukurydzianej. Roztapiamy masło na grubej patelni , wsypujemy makę - tyle, ile się zmieci, żeby wytworzyc gęstš papkę i smażymy to powoli na bršzowy kolor, dodajšc sezam, żeby sie razem uprażył. . Trochę to trwa ( u mnie ok. pół godziny), trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło, ale zbršzowiło. Wtedy do cukru dodajemy trochę zimnej wody, tylko tyle, żeby go zmoczyć, a nie rozpucić! Wlewamy to do zasmażki i szybko mieszamy, dodajšc jednoczenie cynamon i gałkę.Ja odparowałam trochę, ale to chyba był błšd, bo poprzednio nie odparowałam i chałwa lepiej sie kroiła - nie kruszyła się tak. Wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i wlewamy do natłuszczonego pojemnika do zastygnięcia ( conajmniej 2 godziny, ja zostawiłam na noc). Kroimy i zajadamy. Smacznego!
atuna01