jabłuszka rajskie.txt

(1 KB) Pobierz
Kandyzowane rajskie jabłuszka
Jesień zbliża się dużymi krokami, nadszedł więc czas na robienie przetworów.
Mam w sadzie jabłoń ozdobnš "Malus Ola" i w tym roku zadziwiła mnie ilociš rajskich jabłuszek.







Jabłoń ta jest jednš z bardziej wartociowych odmian jabłoni ozdobnych.
Chociaż uprawiana jest głównie dla dekoracyjnych jabłuszek, to w maju okrywa się dużymi, różowymi kwiatami. Kwitnie bardzo obficie i jest miododajna. 



Purpurowo-czerwone owoce sš jadalne i można je wykorzystywać na przetwory - np. kandyzować.
Floryci często wykorzystujš owe jabłuszka do dekoracji kwiatowych lub wianuszków.
Ja pozostawiłam kilka jabłuszek na drzewku włanie po to aby za kilka dni zrobić piękny, jesienny wieniec na drzwi. Pozostałe jabłuszka  przechowam w słoiczkach na zimowe, mrone wieczory, kiedy to z Rodzinkš zasišdziemy przy kominku  i wypijemy goršcš herbatkę z owocowym dodatkiem.


Jak zrobiłam kandyzowane jabłuszka:

Zebrałam owoce wraz z ogonkami, a następnie je dokładnie umyłam.
W dużym garnku gotowałam bardzo gęsty lukier ( prawie 3 kg cukru i mała iloć wody).
Rozpuciłam cukier, cały czas mieszajšc.
Do goršcego lukru wrzucam ostrożnie jabłuszka, zmniejszam ogień i tak gotuję jeszcze przez ok. 10 min. Należy uważać aby jabłuszka nie popękały. Owoce muszš się zeszklić. Jak to nastšpi, wówczas przekładam owoce do słoiczków i zalewam pozostałym sokiem. Słoiczki zakręcam i ustawiam je do góry dnem i tak pozostawiam do wystygnięcia ( to jest sposób mojego Mężusia na pasteryzację).
Kiedy słoiczki ostygły zajęłam się dekoracjš, aby wyglšdały słodziutko na półce w spiżarni. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin