Stefan Birek ziemniaki ostatnia aktualizacja: 06.11.2011, 18:36 Więcej Tym razem w naszej kuchni ziemniaki w roli głównej Kategoria: Kawa czy herbata? PIEROGI Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO Z SEREM Składniki: 2 kg ziemniaków, 700 g półtłustego białego sera, 100 g cebuli, 50 g mški ziemniaczanej, olej, sól, pieprz Sposób przygotowania 0,7 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnšć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Resztę obranych ziemniaków zetrzeć na tarce, po czym mocno odcisnšć. Wycinięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Dodać mškę ziemniaczanš, doprawić do smaku i wyrobić na gładkš masę. Ser rozdrobnić, dodać przeszklonš cebulę, doprawić do smaku. Z ciasta formować placki ok. centymetrowej gruboci i wielkoci dłoni. Na każdym ułożyć serowy farsz, zlepić i formować tak, jak kartacze. BABKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 3 jaja, 200 g cebuli, 150 g wędzonego boczku, sól, pieprz, czosnek, majeranek Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Drobno pokrojonš cebulę i boczek przesmażyć na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, dodać jaja, sól, pieprz, majeranek i czosnek przecinięty przez praskę. Tak przygotowanš masę wyłożyć na wysmarowanš tłuszczem formę i piec ok. 1 godz. KISZKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 300 g wędzonego boczku, 200 g cebuli, sól, pieprz, majeranek, wieprzowe jelito Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek pokroić w drobnš kostkę, przesmażyć i dodać do startych ziemniaków. Przyprawić do smaku. Powstały farsz włożyć do jelita, końce zawišzać i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temp 130-150° C.
atuna01