ziemniaki mniam.txt

(1 KB) Pobierz
Stefan Birek  ziemniaki
ostatnia aktualizacja: 06.11.2011, 18:36
Więcej
Tym razem w naszej kuchni ziemniaki w roli głównej
Kategoria: Kawa czy herbata?
PIEROGI Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO Z SEREM
Składniki:
2 kg ziemniaków, 
700 g półtłustego białego sera, 
100 g cebuli, 
50 g mški ziemniaczanej, 
olej, 
sól, pieprz
Sposób przygotowania 
0,7 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnšć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Resztę obranych ziemniaków zetrzeć na tarce, po czym mocno odcisnšć. Wycinięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Dodać mškę ziemniaczanš, doprawić do smaku i wyrobić na gładkš masę.
Ser rozdrobnić, dodać przeszklonš cebulę, doprawić do smaku. Z ciasta formować placki ok. centymetrowej gruboci i wielkoci dłoni. Na każdym ułożyć serowy farsz, zlepić i formować tak, jak kartacze. 

BABKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 
3 jaja, 
200 g cebuli, 
150 g wędzonego boczku, 
sól, pieprz, 
czosnek, majeranek
Sposób przygotowania 
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Drobno pokrojonš cebulę i boczek przesmażyć na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, dodać jaja, sól, pieprz, majeranek i czosnek przecinięty przez praskę. Tak przygotowanš masę wyłożyć na wysmarowanš tłuszczem formę i piec ok. 1 godz. 

KISZKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków, 
300 g wędzonego boczku, 
200 g cebuli, 
sól, pieprz, 
majeranek, 
wieprzowe jelito 
Sposób przygotowania 
Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek pokroić w drobnš kostkę, przesmażyć i dodać do startych ziemniaków. Przyprawić do smaku. Powstały farsz włożyć do jelita, końce zawišzać i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temp 130-150° C.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin