Prowadzi bloga: Kuchnia Ireny i Andrzeja Inne tego autora: 945 z 1819 Wydrukuj przepis ť Dodaj do Ulubionych Nadziewane wieże ledzie na zimno kuchnie wiata, ryby, Z widelcem po Europie Składniki cebula 2 szt. czosnek 1/2 zšbka kalarepa 2 szt. koperek 1/2 pęczka marchewka 1 szt. natka pietruszki 1/2 pęczka oliwa 8 łyżek pieprz seler 1/4 szt. sól wino białe 1/3 szklanki 25/05/2009 Nadziewane wieże ledzie na zimno Dzi obiecane dwa dni temu nasze rybne, sobotnie niadanie;-) Naszym zdaniem jest to wietna alternatywa dla np. wędzonej makreli tudzież włanie ledzia. Fakt, że danie wymaga trochę więcej zachodu, ale gdy przygotuje się jš dzień wczeniej to mamy rano równie szybkie i pyszne niadanie! Przepis na Scruubie Cu Vegetable pochodzi z ksišżki Katarzyny Popieszyńskiej pt. "Przygoda kulinarna". SKŁADNIKI: 4 duże wieże ledzie, 1 duża oskrobana marchewka, 1/4 małego, obskrobanego selera, 2 obrane kalarepy, 2 cebule, pół roztartego zšbka czosnku, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pół pęczka posiekanego koperku, 8 łyżek oliwy lub oleju, sól, pieprz, 1/3 szklanki wytrawnego białego wina SPOSÓB WYKONANIA: ledzie oskrobać ostrym nożem, wycišć skrzela z obu stron głowy, wyjšc oczy. Rybę rozcišć i wypatroszyć. Oczycić w rodku. Sprawione ledzie dokładnie opłukać pod bieżšcš wodš i osuszyć w czystej ciereczce. ledzie natrzeć solš, pieprzem, odstawić. Marchewkę seler, kalarepkę, cebule i czosnek posiekać i udusić w oliwie (4łyżki), nie dopuszczajšc do zrumienienia. Zestawić z ognia. Wsypać posiekana pietruszkę i koperek, wymieszać. Ostudzić. ledzie nadziać farszem jarzynowym. Trochę farszu zostawić. Resztš farszu posmarować dno żaroodpornego naczynia, włożyć ledzie, skropić 4 łyżkami oliwy i winem. Piec w rednio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut. Po wystudzeniu wstawić do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce. ledzie podawać na zimno przybrane zielona sałatš, ze wieżym białym pieczywem.
atuna01