Sandacz na szpinaku z kremem z porów 21.04.11 16:50 fot. G. led, stylizacja: A. Mende Lekka potrawa na wielkanocny stół - sandacz na szpinaku. Porcja: 439 kcal Przygotowanie: 35 minut Na 4 porcje: ? 4 filety sandacza ? 1 kg wieżego szpinaku ? 5 łyżek oliwy ? 3 zšbki czosnku ? 2 pory (białe częci) ? 2 łyżki masła ? 50 ml białego wina ? 150 ml mietany kremówki ? 2 cytryny ? sól ? biały pieprz Filety sandacza opłukać, posolić. Wstawić na 30 minut do lodówki. Szpinak opłukać, osšczyć. Podsmażyć go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Doprawić przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solš i białym pieprzem. Pory pokroić w kršżki. Podsmażyć na łyżce masła. Podlać winem i mietanš. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny, solš oraz pieprzem i zmiksować. Filety usmażyć na pozostałym male wymieszanym z resztš oliwy. Na talerzu ułożyć po porcji szpinaku. Na nim umiecić rybę. Skropić kremem z porów. przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
atuna01