ryba Magdy Gesler.txt

(0 KB) Pobierz
Sandacz na szpinaku z kremem z porów
21.04.11 16:50

fot. G. led, stylizacja: A. Mende
Lekka potrawa na wielkanocny stół - sandacz na szpinaku.

Porcja: 439 kcal 
Przygotowanie: 35 minut

Na 4 porcje: 
? 4 filety sandacza 
? 1 kg wieżego szpinaku 
? 5 łyżek oliwy 
? 3 zšbki czosnku 
? 2 pory (białe częci) 
? 2 łyżki masła 
? 50 ml białego wina 
? 150 ml mietany kremówki 
? 2 cytryny 
? sól 
? biały pieprz

Filety sandacza opłukać, posolić. Wstawić na 30 minut do lodówki. Szpinak opłukać, osšczyć. Podsmażyć go na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy. Doprawić przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solš i białym pieprzem. Pory pokroić w kršżki. Podsmażyć na łyżce masła. Podlać winem i mietanš. Dusić, aż sos zgęstnieje. Doprawić sokiem z cytryny, solš oraz pieprzem i zmiksować. Filety usmażyć na pozostałym male wymieszanym z resztš oliwy. Na talerzu ułożyć po porcji szpinaku. Na nim umiecić rybę. Skropić kremem z porów.


przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zgłoś jeśli naruszono regulamin