ryba z rozmarynem,pieczarkamy,pietruszką.txt

(1 KB) Pobierz
Pieczona ryba z rozmarynem, pietruszkš i pieczarkami
Powiem nieskromnie, że to jest absolutny numer 1 jeli chodzi o moje dotychczasowe przepisy na rybę. Kombinujšc jak tu przygotować mojego ulubionego dorsza tak się wszystko dobrało, że gocie jedzšcy tak przygotowanš rybkę non stop zachwycalimy się jej smakiem. Idealnie wypieczona ryba, aromatyczny farsz, odpowiednia ostroć i do tego półwytrawne wino, moje ulubione hiszpańskie Celebro.




Składniki:
- 4 rednie filety ze skórš 
- 400g pieczarek
- 3 łyżki pietruszki
- 2 małe czerwone cebule
- 1 zšbek czosnku
- 1 duże jajko
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki wieżo mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 gałšzki rozmarynu
- sól
- pieprz
- oliwa

Umyte i osuszone filety solimy, pieprzymy i odstawiamy do lodówki. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia cebuli i czosnku na male, następnie dodajemy dosyć drobno posiekane pieczarki. Solimy, pieprzymy i dusimy 10 - 15 minut. Następnie czekamy aż woda, którš puszczš grzyby odparuje a same pieczarki lekko się przypalš. Po wystudzeniu masy dodajemy kolejno gałkę muszkatołowš, pietruszkę, jajko, parmezan i na koniec bułkę tartš. Blachę wykładamy papierem, na którym układamy dwa filety skórš do dołu. Następnie kładziemy na nie farsz i przykrywamy pozostałymi kawałkami ryby. Skórę smarujemy oliwš, lekko solimy, mocniej pieprzmy i na koniec układami listki rozmarynu. Boki ryby na całej długoci obkładamy pokrojonš w plastry cytrynš. Tak przygotowanš blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 30 - 35 minut. Smacznego!   
Zgłoś jeśli naruszono regulamin