przetrzymanie mięsa w mleku.txt

(0 KB) Pobierz
2.PRZETRZYMYWANIE MIĘSA W MLEKU LUB SERWATCE
Jest to sposób doć znany i dawniej często stosowany. Mięso zalane mleŹkiem czy serwatkš można przetrzymywać w zimnie przez kilka dni. Nie tylko w tym czasie nie psuje się, ale nabiera przyjemnego smaku. W ten sposób przetrzymuje się mięso delikatniejsze, takie jak cielęcina, królik, nutrie.
Mięso schładza się, wyjmuje większe koci, układa w garnuszku kamienŹnym, żeliwnym polewanym, emaliowanym lub szklanym. Na mięso nalewa się serwatkę lub chude mleko w iloci takiej, żeby przykryło mięso. W ten sposób w zimnym pomieszczeniu lub lodówce można mięso przetrzymywać przez kilka dni. Przed użyciem należy je wyjšć z zalewy, opłukać i sporzšdzać według receptury potrawy, jakš chcemy otrzymać. Mleko lub serwatkę można zużyć do skarmiania zwierzšt. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin