Pesto z natki marchewki i pietruszki Przepis na to pesto podawałam już przy okazji dania konkursowego (tutaj), jednak postanowiłam powięcić mu osobny wpis, bo często goci w różnych moich daniach. Ostatnio cišgle mam na nie ochotę, a ten dzisiejszy to pierwszy (wkrótce kolejne) i jednoczenie mój ulubiony przepis na pesto. Wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i dla mnie obiad gotowy. Mięsożercy mogš dodać do tego jakie mięso czy wędlinę i też będzie grało. Pasuje również do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek czy przekšsek. Składniki: 30 g natki marchewki 30 g natki pietruszki 30 g parmezanu 30 g pestek dyni 1 zšbek czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine (Pesto - Monini) sól (opcjonalnie bo ser jest słony) Przygotowanie: Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez około 4-5 min, a następnie wraz z czosnkiem wrzucamy do modzierza lub miksera i ucieramy. Dodajemy natkę marchewki i pietruszki oraz ser i ucieramy na gładkš pastę (chociaż ja lubię gdy sš wyczuwalne okruszki pestek). Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ewentualnie solimy.
atuna01