pesto z natki marchewki,pietruszki,pestek dyni.txt

(1 KB) Pobierz
Pesto z natki marchewki i pietruszki
Przepis na to pesto podawałam już przy okazji dania konkursowego (tutaj), jednak postanowiłam powięcić mu osobny wpis, bo często goci w różnych moich daniach. Ostatnio cišgle mam na nie ochotę, a ten dzisiejszy to pierwszy (wkrótce kolejne) i jednoczenie mój ulubiony przepis na pesto. Wystarczy ugotować makaron, wymieszać z pesto i dla mnie obiad gotowy. Mięsożercy mogš dodać do tego jakie mięso czy wędlinę i też będzie grało. Pasuje również do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek czy przekšsek. 



Składniki:

30 g natki marchewki
30 g natki pietruszki 
30 g parmezanu
30 g pestek dyni
1  zšbek czosnku 
1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine (Pesto - Monini)
sól (opcjonalnie bo ser jest słony)



Przygotowanie: 
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez około 4-5 min, a następnie wraz z czosnkiem wrzucamy do modzierza lub miksera i ucieramy. Dodajemy natkę marchewki i pietruszki  oraz ser i ucieramy na gładkš pastę (chociaż ja lubię gdy sš wyczuwalne okruszki pestek). Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ewentualnie solimy.


Zgłoś jeśli naruszono regulamin