Sernik z serków homogenizowanych.docx

(13 KB) Pobierz

Sernik z serków homogenizowanych

 

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

 

 

Spód

   1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g)

   2 łyżki masła

masa serowa

    6 homogenizowanych serków malinowych (po 140g)

    4 jajka

    2 łyżki cukru

    2 budynie malinowe z cukrem

    1/3 szklanki oleju

    300 g śmietanki 30%

    1,5 łyżki cukru pudru

    1,5 opakowania śmietan-fixu (można zastąpić żelatyną)

    4 ciasteczka Oreo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób wykonania:

 

Spód

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka, razem z nadzieniem drobniutko pokruszyć, masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żółtka i serki zmiksować, dodać budynie, a na koniec olej. Wszystko dobrze połączyć ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, do jego rozpuszczenia. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175C ok. 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc w lodówce). Zdjąć obręcz dopiero, gdy sernik jest całkowicie wystudzony.

Tak jak klasyczny sernik, ten również sporo rośnie, a później opada.

Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć ciasto folią aluminiową.

Dekoracja

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Rozsmarować na powierzchni sernika.

Ciasteczka oddzielić od masy. Zetrzeć na tarce nad powierzchnią sernika

Zgłoś jeśli naruszono regulamin