Sernik z serków homogenizowanych
Składniki: (na tortownicę 24 cm)
Spód
1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g)
2 łyżki masła
masa serowa
6 homogenizowanych serków malinowych (po 140g)
4 jajka
2 łyżki cukru
2 budynie malinowe z cukrem
1/3 szklanki oleju
300 g śmietanki 30%
1,5 łyżki cukru pudru
1,5 opakowania śmietan-fixu (można zastąpić żelatyną)
4 ciasteczka Oreo
Sposób wykonania:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka, razem z nadzieniem drobniutko pokruszyć, masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka i serki zmiksować, dodać budynie, a na koniec olej. Wszystko dobrze połączyć ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać, do jego rozpuszczenia. Pianę z białek delikatnie wmieszać w masę serową. Całość wylać na przygotowany spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175C ok. 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na noc w lodówce). Zdjąć obręcz dopiero, gdy sernik jest całkowicie wystudzony.
Tak jak klasyczny sernik, ten również sporo rośnie, a później opada.
Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć ciasto folią aluminiową.
Dekoracja
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić razem z cukrem i śmietan-fixem na sztywno. Rozsmarować na powierzchni sernika.
Ciasteczka oddzielić od masy. Zetrzeć na tarce nad powierzchnią sernika
jurekkoto