cukiniowy ala ketchup.docx

(47 KB) Pobierz

cukiniowy a'la keczup

Kiedy znalazłam przepis na cukiniowy keczup nie mogłam z niego nie skorzystać. Cukinia na działce mimo niesprzyjającej aury i lekkich nocnych przymrozków nadal kwitnie i owocuje. Takiego urodzaju nie przewidziałam i mimo mojej miłości do cukinii lekko mi się już w tym sezonie przejadła w postaci, zup, kremów, placków, zapiekanek.... Przepis na keczup spadł mi z nieba :)

 

Cukiniowy a'la keczup

·         1500g cukinii bez skórki i bez pestek

·         500g cebuli

·         2 szklanki cukru

·         1 szklanka octu  10%

·         550g koncentratu pomidorowego (dałam Pudliszki)

·         1 łyżeczka pieprzu (dałam ziołowy)

·         1 niepełna łyżeczka pieprzu cayenne

·         1 łyżeczka słodkiej papryki

·         garść soli

 

http://3.bp.blogspot.com/-jFphcYkcjZ0/UHrgn_Se1YI/AAAAAAAADZI/2qH2odzox3c/s320/IMG_2885.JPG

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na durszlak i zasypać garścią soli. Zostawić na noc aby cukinia puściła sok. Następnego dnia cukinię z cebulą zagotować bez przykrycia i gotować aż będzie z tego papka. Wówczas dodać cukier i ocet i gotować ok 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i ponownie gotować około 20 minut. Przez cały czas gotowanie trzeba cukinię od czasu do czasu mieszać aby nic nam się nie przypaliło. Zmiksować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut w kąpieli wodnej. 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin