Ryż na szybko z klopsikami
- 15 dag długoziarnistego ryżu,
- 1 główka kapusty pekińskiej,
- 3-4 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 30 dg mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz,
- 4 łyżki orzeszków nerkowca,
- 125 ml sosu chili do kurczaka
Przygotowanie:
W garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wsypać ryż, ugotować według przepisu na opakowaniu. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, opłukać, pokroić na kawałki. Marchewki oskrobać, umyć, pokroić w zapałkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso obficie doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Stopniowo wrzucać porcyjki mięsa, szybko obsmażyć z obu stron. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić.
Usmażone mięso wyjąć, przełożyć na talerz. Ryż odcedzić. Wsypać na tłuszcz, pozostały ze smażenia mięsa, dodać pozostały olej. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, marchew i orzeszki (ew. można je wcześniej grubo posiekać). Smażyć 3 minuty.
Do gotowej potrawy ponownie włożyć mięso, krótko podgrzać. Polać sosem chili, doprawić. Dobrym dodatkiem będzie pieczony czosnek (nieobraną główkę wkładamy do gorącego piekarnika na 20 minut).
ok. 510 kcal
ok. 30 minut
Booguusia