Rolada cappuccino.docx

(157 KB) Pobierz

Rolada cappuccino

Ciasto biszkoptowe:

·         5 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 szklanka cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masa cuppuccino:

·         1/2 litra mleka 3,2%

·         2 budynie śmietankowe (każdy po 40 g, bez cukru)

·         1/2 szklanki cukru

·         1 kostka miękkiego masła (200g)

·         4 płaskie łyżki kawy cappuccino (w proszku)

Ciasto biszkoptowe: Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.  Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.



Masa cappuccino: Z 1/2 litra zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy powoli mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).

Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

  Inspiracja: Blog "Od A do Z na talerzu

http://tastefully.bloog.pl/id,331967586,title,Rolada-cappuccino,index.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin