Przepis na Podstawowy chleb z maszyny
czas: zgodny z programem maszyny, ok. 3,5 godziny
liczba porcji: 1 spory chleb (składniki na 1000 g)
Składniki
· 1 łyżeczka oleju
· 255–265 ml wody
· 1 jajko
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżeczka soli
· 550 g mąki pszennej 750
· 7 g drożdży suchych
Krok 1
Maszyna: Najpierw wlewam składniki mokre, czyli wodę, olej i jajko, potem dodaję sól i cukier, następnie mąkę, a na końcu drożdże. Ustawiam tryb podstawowy (numer 1 na większości maszyn) i zostawiam do wypieku. Po upieczeniu wyjmuję chleb z maszyny, wyjmuję mieszadło. Kroję po wystudzeniu.
Krok 2
Piekarnik: Jeśli chcecie, chleb można upiec w piekarniku. Najpierw chleb zagniatam ręcznie i odstawiam do wyrastania na ok. 1 godzinę, potem przekładam do formy 25x12 i odstawiam ponownie do wyrastania. Wstawiam do nagrzanego do 180°C–200°C piekarnika i piekę ok. 40–35 minut (warto sprawdzić patyczkiem). Jeśli chcecie bardziej wypieczoną skórkę, to 230°C przez 23 minuty.
be.3