Przepis na Podstawowy chleb z maszyny.rtf

(2 KB) Pobierz

Przepis na Podstawowy chleb z maszyny

czas: zgodny z programem maszyny, ok. 3,5 godziny

liczba porcji: 1 spory chleb (składniki na 1000 g)

Składniki

·         1 łyżeczka oleju

·         255265 ml wody

·         1 jajko

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżeczka soli

·         550 g mąki pszennej 750

·         7 g drożdży suchych

Krok 1

Maszyna: Najpierw wlewam składniki mokre, czyli wodę, olej i jajko, potem dodaję sól i cukier, następnie mąkę, a na końcu drożdże. Ustawiam tryb podstawowy (numer 1 na większości maszyn) i zostawiam do wypieku. Po upieczeniu wyjmuję chleb z maszyny, wyjmuję mieszadło. Kroję po wystudzeniu.

 

Krok 2

Piekarnik: Jeśli chcecie, chleb można upiec w piekarniku. Najpierw chleb zagniatam ręcznie i odstawiam do wyrastania na ok. 1 godzinę, potem przekładam do formy 25x12 i odstawiam ponownie do wyrastania. Wstawiam do nagrzanego do 180°C200°C piekarnika i piekę ok. 4035 minut (warto sprawdzić patyczkiem). Jeśli chcecie bardziej wypieczoną skórkę, to 230°C przez 23 minuty.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin