przepisy.doc

(39 KB) Pobierz
AROMATYZOWANA KAWA

AROMATYZOWANA KAWA

trudność: łatwe

Składniki

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru

6 szklanek mocnej kawy

4 nasiona kardamonu

4 gwiazdki anyżku

3 całe goździki

2 kawałki kory cynamonowej

180 ml likieru kawowego lub brandy

mielony cynamon do przybrania

 

Przygotowanie

Ubić śmietanę, dodać cukier, zamieszać i wstawić do lodówki.

Wlać gorącą kawę do rondla. Dodać kardamon, anyżek, goździki oraz korę cynamonową i gotować

5 min na wolnym ogniu. Przecedzić kawę przez sito. Podzielić likier/brandy między 6 szklanek i zalać gorącą kawą. Ozdobić porcją bitej śmietany i posypać mielonym cynamonem.

© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml

Przepis z programu NA SŁODKO 2 (odc.10)

 

15.KREM SEROWY DO BISZKOPTÓW I CIASTA MARCHEWKOWEGO

trudność: łatwe

porcja na jedno ciasto

Składniki

125g mielonego, białego sera lub sera mascarpone

250g cukru pudru

90g masła

½ łyżeczki esencji waniliowej

sok z ½ cytryny

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Posmarować gotowego biszkopta lub ciasto marchewkowe.

Przepis z programu SOBOTA W KUCHNI (odc.15)

 

NIEMECKA TARTA CZEKOLADOWA Z JABŁKAMI

rodzaj dania: CIASTA

kuchnia: KUCHNIA NIEMIECKA

liczba osób: 4

kalorie: 250

trudność: łatwe

Składniki:

po 8 łyżek mąki, cukru (najlepiej brązowy) i oleju

3 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

5-6 jabłek (najlepiej o niewielkiej zawartości soku)

2 łyżki rodzynek

łyżeczka wiórków kokosowych

cukier waniliowy i cynamon

 

Przygotowanie:

Wszystkie produkty sypkie połączyć razem. Wymieszać mikserem razem z olejem, żółtkami i cukrem oraz cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z przygotowanym ciastem. Jabłka obrać i pokroić w sporą kostkę. Formę do tarty wysmarować masłem lub margaryną i wysypać tartą bułką. Wyłożyć połowę ciasta, a na nią pokrojone jabłka. Posypać uprzednio namoczonymi rodzynkami, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Nałożyć na wierzch resztę ciasta. Piec około 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Kiedy tarta przestygnie, posypać cukrem pudrem lub ewentualnie przyozdobić polewą czekoladową. Łatwy i lekki deser z nutką niemiecką gotowy!!!

 

BABECZKI Z LICZI

rodzaj dania: CIASTA

kuchnia: KUCHNIA WŁOSKA

liczba osób: 10

kalorie: 300

trudność: łatwe

Składniki:

1 kostka margaryny "Kasia"

5 jaj

pół litra mleka

10 ml wody

pół kilograma liczi

tabliczka gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Zmieszać jaja z margaryną, wodą i mlekiem do uzyskania gęstej konsystencji. Utworzyć kółeczka z ciasta. Pokroić liczi na ćwiartki i położyć po 4 kawałki na ciastko. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 min. Wyjąć i wierzch posypać startą czekoladą.

Smacznego!!!

 

BISZKOPT Z PIANKĄ

rodzaj dania: CIASTA

kuchnia: KUCHNIA POLSKA

trudność: łatwe

Składniki:

Ciasto

10 dag cukru

10 dag mąki

4 jajka

5 dag margaryny (Kasia)

cukier waniliowy

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz

bułka tarta do wysypania formy

Krem

śmietanka w proszku (śnieżka)

galaretka truskawkowa

jasna i ciemna polewa czekoladowa

Przygotowanie ciasta:

Margarynę stopić i ostudzić. Jajka ubić na parze dodać stopioną margarynę,mąkę,cukier waniliowy i proszek do pieczenia .Wymieszać. Niedużą formę natłuścić, obsypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec ok 30min w temp 180 stopni C. Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i ostudzić.

Przygotowanie masy

Śmietankę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Śmietankę wymieszać z galaretką. Na biszkopty wyłożyć masę. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. Ciasto udekorować ciemną i jasną polewać.

 

CHORWACKI PLACEK KUKURYDZIANY

(BAZLAMAčA)

rodzaj dania: CIASTA

kuchnia: KUCHNIA BAŁKAŃSKA

trudność: łatwe

Składniki:

1 l mleka

4 jaja

120 g cukru

skorka z cytryny

sól

500 g mąki kukurydzianej

5 łyżek oleju

do przemazania - 200 ml kwaśnej śmietany, 150 g marmolady z mieszanych owocow

Przygotowanie:

Do mleka dodać po kolei pozostałe składniki, cały czas mieszając. Wylać masę do blachy posmarowanej wcześniej olejem i nagrzanej w piekarniku. Piec ok 50 min w temp. 200 st. Przed końcem pieczenia zalać śmietaną i jeszcze chwilę zapiekać. Gorące ciasto posmarować:

Posiekać nożem miękkie masło z mąką pszenną i sodą oczyszczoną. żółtka utrzeć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny na gładką masę,dodać śmietanę. Wyrabiać ciasto ,stopniowo dodając mąkę z masłem i sodą. Jeśli wyjdzie za gęste można dodać 2-3 łyżki wody i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem rozwałkować dość cienko,nakłuć widelcem i okrągłą foremką lub za pomocą szklanki wyciąć krążki.

Rozgrzać piekarnik do temp ok 240 stopni C. Płaską blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia ,ułożyć krążki ciasta. Upiec do lekkiego zrumienienia i pozostawić na blasze. Z białek, cukru pudru i cukru waniliowego ubić mikserem sztywną pianę. Szprycą cukierniczą wycisnąć pianę na krążki ciasteczek, środki pozostawiając wolne. Jeszcze raz wstawić na chwilkę do piekarnika aż piana się zapiecze i lekko zarumieni. Przed podaniem do środka każdego ciasteczka włożyć owoce z kompotu, np: wiśnie lub dowolne konfitury marmolad

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin