Biała beza z wiśniami.rtf

(1 KB) Pobierz

 

 

 

Biała beza z wiśniami

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: powyżej 60 minut

POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe

REGION: kuchnia polska

ILOŚĆ OSÓB: dla 4 osób

 

 

BIAŁA BEZA Z WIŚNIAMI - składniki:

białka z 10 jajek

60 dag cukru kryształu

500 ml śmietany kremówki

5 dag cukru pudru

1/2 małej torebki cukru waniliowego

1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej

sok z 1 cytryny

BIAŁA BEZA Z WIŚNIAMI - sposób przygotowania: Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj w nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne ?dzioby?. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin