Biała beza z wiśniami
CZAS PRZYGOTOWANIA: powyżej 60 minut
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
REGION: kuchnia polska
ILOŚĆ OSÓB: dla 4 osób
BIAŁA BEZA Z WIŚNIAMI - składniki:
białka z 10 jajek
60 dag cukru kryształu
500 ml śmietany kremówki
5 dag cukru pudru
1/2 małej torebki cukru waniliowego
1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej
sok z 1 cytryny
BIAŁA BEZA Z WIŚNIAMI - sposób przygotowania: Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj w nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne ?dzioby?. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.
annamaria.81