Ciasto jogurtowe z malinami.docx

(12 KB) Pobierz

 

Ciasto jogurtowe z malinami

 

 

SKŁADNIKI:

 

3 jajka

1 szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 i 3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki malin

2 łyżki cukru waniliowego

 

 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin