Ciasto jogurtowe z malinami
SKŁADNIKI:
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki malin
2 łyżki cukru waniliowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Odmierzamy 2 łyżki mąki i obsypujemy nimi maliny. W oddzielnej miseczce miksujemy na jasną, puszystą masę jajka z cukrami. Następnie powoli dodajemy jogurt, olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Blaszkę do pieczenia ( w oryginalnym przepisie 22 x 33 cm ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszką manną. Ciasto wylewamy do formy na wierzch układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez 45-50 min, do suchego patyczka. Smacznego.
kasia999kkk