biochemia 29.10.docx

(9 KB) Pobierz

Biochemia 29.10

czynniki wpływające na szybkość reakcji

- stężenie substratu (za duzo substratu - enzym ulega wysyceniu)

- stężenie enzymu

- temperatura (wzrost temperatury o 10 st. powoduje podwojenie V aż do osiągnięcia optimum działania enzymu) - optymalna temperatura to taka, w której szybkość reakcji jest największa, ale w dłuższym czasie

- pH (każdy enzym ma swoje optymalne pH działania , w którym szybkość reakcji jest maksymalna ) - optymalne pH enzymu jest takie, jak jego natufalne środowisko

·         (To samo jest w skrypcie o pH), niewielkie dchylenia od optimum powodują zmniejszenie szybkości reakcji, duże odchylenia prowadzą do denaturacji białka enzymu

Inhibicja enzymów

Inhibitor-cząst działająca bezpośrednio na enzym, zmniejszając jego szybkość katalityczną

- fizjologiczne metabolity komórkowe

- substancje obce ( toksyny leki)

 

·         Inhibicja nieodwracalna - trwale wiąże się z białkiem enzymatycznym

- DFP ( diizopropylofluorofosforan) - blokuje grupy -OH Ser w centrum akt esterazy acetylocholinowej

- Jodoacetamid - blokuje grupy - SH Cys w centrum akt enzymów cysteinowych

- penicylina - blokuje grupy -OH Ser w centrum aktywnym transpeptydazy peptydoglikanu, enzymu bakteryjnego uczestniczącego w syntezie ściany kom.

- -CN (cyjanki) - reagują z jonami metali (Fe, Zn, Cu) w cetrum akt, hamują enzymy łańcucha oddechowego

·         Inhibicja komopetecyjna (podobny do substratu inhibitor łączy się odwracalnie z miejscem akt enzymu; można cofnąć działanie poprzez zwiększenie stężenia substratu)

·         Inhibicja niekompetecyjna (inhibitor wiąże się odwracalnie z enzymem, w miejscu innym, niż substrat, może wiązać się z wolną cząst enzymu lub z kompleksem enzym-substrat. Białko enzymatyczne po przyłączeniu się tego inhibitora zmnienia swoją konfrmację, zmniejsza się szybkość katalizująca) np. ureaza

 

Regulacja aktywności enzymów

·         Regulacja syntezy białek enzymatycznych

·         Regulacja szybkości działania enzymów już istniejących

·         Oddziaływania allosteryczne

-wiele enzymów oprócz centrum akt ma centrum allosteryczne

-centrum allosteryczne to miejsce, do którego przyłącza się efektor allosteryczny

-efektor zmnienia konformację białka enzymu co prowadzi do aktywacji enzymu (aktywator) lub powodując jego dezaktywację (inhibitor)

-np. ATC aza - karbamoilotransferaza asparaginiowa - 2 podjednostki katalityczne, 3 podjednostki regulacyjne

* hamowanie reakcji poprzez sprzężenie zwrotne - produkt przemian jest cząsteczką allosteryczną, która hamuje enzym początkowej przemiany.*

·         Odwracalna modyfikacja kowalencyjna (fosforylacja, metylacja)

-fosforylacja/defosforylacja enzymu - przeniesienie końcowej grupy foforanowej z ATP na grupę -OH Ser, Thr, Tyr w cząsteczce enzymu i jest katalizowana przez KINAZY BIAŁKOWE (klasa transferaz)/katalizują FOSFATAZY BIAŁKOWE

-kinaza białkowa A (PKA) aby ufosforylować enzym musi zaktywowana przez cykliczny adenozynomonofosforan (cAMP), który uwalnia jej katalityczne podjednostki wiążąc się z podjednstkami regulatorowymi

*cyklizacja ATP - cAMP; cyklizacja jest katalizowana przez cyklazę adenylanową aktywowaną przez wiele hormonów. cAMP - pełni funkcję wewnątrzkom informatora drugiego rzędu

-np. Fosforylaza glikogenowa i syntaza glikogenowa -> enzyy metabolizmu glikogenu są regulowane przez fosforylację/defosforylację

·         Aktywacja proteolityczna (proteoliza jest jednym ze sposobów aktywacji enzymów i innych białek bioogicznie czynnych)

Na drodze proteolizy następuje:

·         Aktywacja zymogenów proteolitycznych enzymów trawiennych.

·         Proces krzepnięciq krwi.

·         Aktywacja hormonów syntezowanych w postaci nieaktywnych prekursorów.

·         Przekształcenie prokolagenu w kolagen.

·         Kontrolowanie procesów rozwojowych np. Przeobrażenie kijanki w żabę - przekształcanie prokolagenazy w kolagenazę

·         Apoptoza komórki - przekształcanie prokaspaz w kaspazy

zymogeny - wytwarzane przez kom pęcherzykowe trzustki na RER, przechowywane w postaci ziaren w pęcherzykach błonowych - zawartość pęcherzyków uwalniana jest do przewodu prowadzącego dwunastnicy

Enzymy proteolityczne - substratem ich reakcji jest białko, każde napotkane przez nie białko może zostać strawione lub nadtrawione.

Aktywacja proteolityczna - selektywne odszczepienie fragmentu proenzymu prowadzące do odmaskowania centrum aktywnego (hydroliza konkretnego wiązania peptydowego), proces nieodwracalny, nie wymaba nakładu energii

Trypsyna - wspólny aktywator dla wszystkich zymogenów/proeznzymów trzustki

 

Enteropeptydaza: Trypsynogen -> Trypsyna :

- proelastaza -> elastaza

- chymotrypsynogen -> chymotrypsyna

 

KOENZYMY

Apoenzym+koenzym (grupa prostetyczna) = holoenzym

Wiele spośród koenzymów (ale nie wszystkie) to witaminy lub ich pochodne.

witaminy

·         Rozpuszczalne w wodzie (C,B)

·         rozouszczalne w tłuszczach (A,D,E,K)

 

NAD+ (dinukleotyd nikotynamidoadeninowy) - reakcje kataboliczne

- adenozyznomonofosforan i nukleotyd, w którym miejsce adeniny zajmuje amid kwasu nikotynowego (niacyna, wit. PP, B3)

NADP+ (fosforan dinukleotydu nikotynamidoadeninowego) - reakcje anaboliczne (syntezy)

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin