Dobra kuchnia. 955 przepisów.rtf

(3321 KB) Pobierz
praca zbiorowa

praca zbiorowa

 

dobra kuchnia

zakładka

i001 spis treści

i001 spis treści

i002 przedmowa

i003 jak żywić i dlaczego co musimy otrzymać z pożywienia

i004 pożywienie jako źo energii             

i005 pożywienie jako źo składników budulcowych

i006 pożywienie jako źo składników warunkujących włciwe funkcjonowanie     

     ustroju

i007 skutki nieprawidłowego żywienia

i008 produkty - źem składników pokarmowych

t001 tabela 1 produkty spożywcze jako źo składników odżywczych

t002 tabela 2 dzienne normy produktów (w dekagramach) dla poszczególnych grup         

     ludzi

t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, składającej

     się z 5 osób:

t004 tabela 4 tabela produktów zastępczych w gramach, 100 gram produktu można

     zaspić

i009 jak odżywiać się na co dzień zasady planowania żywienia

t005 tabela 5 przykładowe tygodniowe jadłospisy na 4 pory roku

i010 prawidłowe żywienie nie musi być kosztowne

i011 modyfikacja żywienia do potrzeb chorego

t006 tabela 6 przykład dostosowania dziennego jadłospisu człowieka  zdrowego do

     potrzeb chorego z przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego

i012 główne wady żywienia

i013 sposoby poprawy żywienia

i014 dobra organizacja żywienia to oszczędność czasu, sił i pieniędzy

i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni

i016 urządzenia wodne i kanalizacyjne

i017 urządzenia grzewcze

i018 oświetlenie i wentylacja

i019 ściany, podłogi, okna

i020 rozmieszczenie urządzeń i mebli kuchennych

i021 wyposażenie w sprzęt gospodarski

i022 naczynia kuchenne

i023 narzędzia kuchenne

i024 zastawa stołowa

i025 bielizna i sprzęt porządkowy

t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego

t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego

i026 miejsce do przechowywania produktów

i027 spiżarnia

i028 piwnica

i029 chłodziarka (lodówka)

t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produktów w lodówce

i030 miejsce spożywania posiłw

i031 zasady organizacji żywienia rodziny

i032 jak planować i organizować zakupy

i033 jak organizować sporządzanie posiłw

i034 współudział członków rodziny w czynnościach gospodarskich

i035 higiena na co dzień

i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju

i037 jak postępować, by nie dopuścić do zatruć pokarmowych

i038 chemia a zdrowie

i039 tworzywa sztuczne

i040 środki szkodnikobójcze pestycydy

i041 dobrze gotować wcale nie jest trudno

i042 unikajmy strat składników odżywczych

t009 tabela 9 możliwości strat składników odżywczych pod wpływem różnych

     czynników

i043 zasady sporządzania potraw

i044 przygotowanie wstępne produktów

i045 obróbka termiczna

i046 doprawianie i wykończanie potraw

i047 porcjowanie i wydawanie potraw

i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura

i049 jeśli w domu nie ma wagi

t010 tabela 10 zamiana jednostek objętości (szklanki, łki) łeczki na

     jednostki wagowe (dkg)

i050 zupy i dodatki do zup - wiadomości ogólne

i051 wywary i rosoły

001 wywar jarzynowy

002 wywar jarzynowo-mięsny

003 wywar grzybowy

004 rosół jarski

005 rosół z wołowiny

006 rosół z kury

007 rosół rybny

i052 zupy czyste

008 barszcz czysty

009 barszcz czysty postny

010 zupa grzybowa czysta

011 zupa pomidorowa czysta

012 zupa jarzynowa julienne

i053 krupniki

013 krupnik z kaszy jęczmiennej

014 krupnik z ryżu

i054 zupy zagęszczane

015 zupa koperkowa

016 zupa szczawiowa

017 zupa pomidorowa

018 zupa cytrynowa

019 zupa kalafiorowa

020 zupa szparagowa

021 zupa ogórkowa

022 zupa neapolitańska

023 barszcz ukraiński

024 zupa z botwiny

025 chłodnik z mleka zsiadłego

026 zupa grzybowa ze śmietaną

027 zupa grzybowa zasmażana

028 zupa ziemniaczana

029 zupa ziemniaczana przecierana

030 zupa grochowa

031 kapuśniak z kapusty słodkiej

032 kapuśniak z kapusty kwaszonej

033 zupa jarzynowa

034 żur

i055 zupy - kremy

035 krem z marchwi

036 krem z selerów

037 krem z kalafiorów

038 krem z groszku zielonego

i056 zupy owocowe

039 zupa z rabarbaru

040 zupa z jabłek

041 zupa z truskawek

042 zupa wiśniowa

043 zupa ze śliwek suszonych

i057 dodatki do zup

044 ciasto lane

045 kluski grysikowe

046 makaron do rosołu

047 grzybek do zup

048 kostka z kaszy manny

049 uszka do barszczu

050 paszteciki z ciasta półfrancuskiego

051 grzanki z bółki

052 groszek ptysiowy

053 diablotki

i058 sosy

i059 sosy gorące

054 sos śmietanowy biały

055 sos koperkowy

056 sos chrzanowy

057 sos pomidorowy

058 sos ogórkowy

059 sos jarzynowy

060 sos z sera żółtego

061 sos cebulowy biały soubisse

062 sos cebulowy rumiany

063 sos pieczarkowy

064 sos z grzybów suszonych

065 sos owocowy do mięsa

066 sos polski szary

067 sos beszamelowy

i060 sosy zimne

068 sos majonezowy

069 sos majonezowy na zasmażce

070 sos tatarski

071 sos chrzanowy na zimno

072 sos remoulade

073 sos szczypiorkowy

074 sos cumberland

i061 sosy podawane na zimno lub gorąco

075 sos waniliowy

076 sos kakaowy

077 sos z wina białego

078 sos owocowy

079 sos morelowy

080 sos z jagód czarnych

081 sos z powideł

082 sos ze śliwek suszonych

083 sos malinowo-porzeczkowy

i062 potrawy z mięsa wiadomości ogólne

i063 ocena towaroznawcza

i064 przechowywanie mięsa i czynności przygotowawwcze

i065 mięsa gotowane

084 sztuka mięsa

085 kura z rosołu (w rosole)

086 kura w galarecie

087 galaretki porcjowe z drobiu

088 potrawka z cielęciny (kury, brojlera, królika)

089 sos potrawkowy

090 ozory gotowane

091 ozory w galarecie

092 mięsa na zimno w galarecie

093 flaki

094 pulpety

095 gęsia szyjka nadziewana

i066 mięsa duszone

096 pieczeń duszona cielęca(wołowa, wieprzowa z dziczyzny)

097 zrazy wołowe (z grzybami)

098 zrazy wieprzowe (cielęce) z papryką

099 zrazy w sosie śmietanowym

100 zrazy w sosie pomidorowym

101 zrazy w sosie jarzynowym

102 zrazy cielęce po węgiersku

103 zrazy w sosie pieczarkowym

104 zrazy zawijane

105 zrazy po warszawsku

106 zrazy z masą pikantną

107 zrazy z masą z wątróbki

108 zrazy z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

109 gulasz wieprzowy (wołowy, cielęcy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrobów)

110 gulasz segedyński

111 cynaderki

112 kuropatwy duszone w sosie śmietanowym

i067 mięsa pieczone

113 pieczeń cielęca (wołowa, wieprzowa, barania, z dziczyzny)

114 kotlety schabowe (kiełbasa zwykła, wątróbka) na rożnie

115 kiełbasa biała pieczona w piekarniku

116 polędwica po angielsku

117 rostbef po angielsku

118 pieczeń barania po angielsku

119 pieczeń z sarny (jelenia)

120 zając po polsku

121 kurczę po polsku

122 kaczka pieczona z jabłkami

123 gęś nadziewana kaszą

124 indyk nadziewany wątróbką

125 indyk z nadzieniem na słodko

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin