praca zbiorowa
dobra kuchnia
zakładka
i001 spis treści
i002 przedmowa
i003 jak żywić i dlaczego co musimy otrzymać z pożywienia
i004 pożywienie jako źródło energii
i005 pożywienie jako źródło składników budulcowych
i006 pożywienie jako źródło składników warunkujących właściwe funkcjonowanie
ustroju
i007 skutki nieprawidłowego żywienia
i008 produkty - źródłem składników pokarmowych
t001 tabela 1 produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych
t002 tabela 2 dzienne normy produktów (w dekagramach) dla poszczególnych grup
ludzi
t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, składającej
się z 5 osób:
t004 tabela 4 tabela produktów zastępczych w gramach, 100 gram produktu można
zastąpić
i009 jak odżywiać się na co dzień zasady planowania żywienia
t005 tabela 5 przykładowe tygodniowe jadłospisy na 4 pory roku
i010 prawidłowe żywienie nie musi być kosztowne
i011 modyfikacja żywienia do potrzeb chorego
t006 tabela 6 przykład dostosowania dziennego jadłospisu człowieka zdrowego do
potrzeb chorego z przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego
i012 główne wady żywienia
i013 sposoby poprawy żywienia
i014 dobra organizacja żywienia to oszczędność czasu, sił i pieniędzy
i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni
i016 urządzenia wodne i kanalizacyjne
i017 urządzenia grzewcze
i018 oświetlenie i wentylacja
i019 ściany, podłogi, okna
i020 rozmieszczenie urządzeń i mebli kuchennych
i021 wyposażenie w sprzęt gospodarski
i022 naczynia kuchenne
i023 narzędzia kuchenne
i024 zastawa stołowa
i025 bielizna i sprzęt porządkowy
t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego
i026 miejsce do przechowywania produktów
i027 spiżarnia
i028 piwnica
i029 chłodziarka (lodówka)
t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produktów w lodówce
i030 miejsce spożywania posiłków
i031 zasady organizacji żywienia rodziny
i032 jak planować i organizować zakupy
i033 jak organizować sporządzanie posiłków
i034 współudział członków rodziny w czynnościach gospodarskich
i035 higiena na co dzień
i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju
i037 jak postępować, by nie dopuścić do zatruć pokarmowych
i038 chemia a zdrowie
i039 tworzywa sztuczne
i040 środki szkodnikobójcze pestycydy
i041 dobrze gotować wcale nie jest trudno
i042 unikajmy strat składników odżywczych
t009 tabela 9 możliwości strat składników odżywczych pod wpływem różnych
czynników
i043 zasady sporządzania potraw
i044 przygotowanie wstępne produktów
i045 obróbka termiczna
i046 doprawianie i wykończanie potraw
i047 porcjowanie i wydawanie potraw
i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura
i049 jeśli w domu nie ma wagi
t010 tabela 10 zamiana jednostek objętości (szklanki, łyżki) łyżeczki na
jednostki wagowe (dkg)
i050 zupy i dodatki do zup - wiadomości ogólne
i051 wywary i rosoły
001 wywar jarzynowy
002 wywar jarzynowo-mięsny
003 wywar grzybowy
004 rosół jarski
005 rosół z wołowiny
006 rosół z kury
007 rosół rybny
i052 zupy czyste
008 barszcz czysty
009 barszcz czysty postny
010 zupa grzybowa czysta
011 zupa pomidorowa czysta
012 zupa jarzynowa julienne
i053 krupniki
013 krupnik z kaszy jęczmiennej
014 krupnik z ryżu
i054 zupy zagęszczane
015 zupa koperkowa
016 zupa szczawiowa
017 zupa pomidorowa
018 zupa cytrynowa
019 zupa kalafiorowa
020 zupa szparagowa
021 zupa ogórkowa
022 zupa neapolitańska
023 barszcz ukraiński
024 zupa z botwiny
025 chłodnik z mleka zsiadłego
026 zupa grzybowa ze śmietaną
027 zupa grzybowa zasmażana
028 zupa ziemniaczana
029 zupa ziemniaczana przecierana
030 zupa grochowa
031 kapuśniak z kapusty słodkiej
032 kapuśniak z kapusty kwaszonej
033 zupa jarzynowa
034 żur
i055 zupy - kremy
035 krem z marchwi
036 krem z selerów
037 krem z kalafiorów
038 krem z groszku zielonego
i056 zupy owocowe
039 zupa z rabarbaru
040 zupa z jabłek
041 zupa z truskawek
042 zupa wiśniowa
043 zupa ze śliwek suszonych
i057 dodatki do zup
044 ciasto lane
045 kluski grysikowe
046 makaron do rosołu
047 grzybek do zup
048 kostka z kaszy manny
049 uszka do barszczu
050 paszteciki z ciasta półfrancuskiego
051 grzanki z bółki
052 groszek ptysiowy
053 diablotki
i058 sosy
i059 sosy gorące
054 sos śmietanowy biały
055 sos koperkowy
056 sos chrzanowy
057 sos pomidorowy
058 sos ogórkowy
059 sos jarzynowy
060 sos z sera żółtego
061 sos cebulowy biały soubisse
062 sos cebulowy rumiany
063 sos pieczarkowy
064 sos z grzybów suszonych
065 sos owocowy do mięsa
066 sos polski szary
067 sos beszamelowy
i060 sosy zimne
068 sos majonezowy
069 sos majonezowy na zasmażce
070 sos tatarski
071 sos chrzanowy na zimno
072 sos remoulade
073 sos szczypiorkowy
074 sos cumberland
i061 sosy podawane na zimno lub gorąco
075 sos waniliowy
076 sos kakaowy
077 sos z wina białego
078 sos owocowy
079 sos morelowy
080 sos z jagód czarnych
081 sos z powideł
082 sos ze śliwek suszonych
083 sos malinowo-porzeczkowy
i062 potrawy z mięsa wiadomości ogólne
i063 ocena towaroznawcza
i064 przechowywanie mięsa i czynności przygotowawwcze
i065 mięsa gotowane
084 sztuka mięsa
085 kura z rosołu (w rosole)
086 kura w galarecie
087 galaretki porcjowe z drobiu
088 potrawka z cielęciny (kury, brojlera, królika)
089 sos potrawkowy
090 ozory gotowane
091 ozory w galarecie
092 mięsa na zimno w galarecie
093 flaki
094 pulpety
095 gęsia szyjka nadziewana
i066 mięsa duszone
096 pieczeń duszona cielęca(wołowa, wieprzowa z dziczyzny)
097 zrazy wołowe (z grzybami)
098 zrazy wieprzowe (cielęce) z papryką
099 zrazy w sosie śmietanowym
100 zrazy w sosie pomidorowym
101 zrazy w sosie jarzynowym
102 zrazy cielęce po węgiersku
103 zrazy w sosie pieczarkowym
104 zrazy zawijane
105 zrazy po warszawsku
106 zrazy z masą pikantną
107 zrazy z masą z wątróbki
108 zrazy z boczkiem i ogórkiem kwaszonym
109 gulasz wieprzowy (wołowy, cielęcy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrobów)
110 gulasz segedyński
111 cynaderki
112 kuropatwy duszone w sosie śmietanowym
i067 mięsa pieczone
113 pieczeń cielęca (wołowa, wieprzowa, barania, z dziczyzny)
114 kotlety schabowe (kiełbasa zwykła, wątróbka) na rożnie
115 kiełbasa biała pieczona w piekarniku
116 polędwica po angielsku
117 rostbef po angielsku
118 pieczeń barania po angielsku
119 pieczeń z sarny (jelenia)
120 zając po polsku
121 kurczę po polsku
122 kaczka pieczona z jabłkami
123 gęś nadziewana kaszą
124 indyk nadziewany wątróbką
125 indyk z nadzieniem na słodko
...
mrdezo