WUM_2013_P3.pdf
(
7292 KB
)
Pobierz
O czym było?
•
O białkach
•
Funkcje białek zależą od ich kształtu
•
4 poziomy organizacyjne i różne siły stabilizujące
strukturę
•
I - aminokwasy połączone wiąz. peptyd.
•
II - lokalne struktury, wiązanie wodorowe
•
III - globalna struktura, wszystkie typy wiąz. i oddział.
•
IV - oddziaływania między białkami
•
Białka nie są “ ażurowe”
•
Białka mogą tworzyć ogromne kompleksy
•
Właściwości białek (np. enzymów) mogą być
regulowane przez modyfikacje białek (np. fosforylację)
•
Pewne właściwości białek można zaobserwować
“gołym okiem”
•
Rozciąganie włosa to rozciąganie
α
-heliksu w białku
α
-keratyna
•
Denaturacja pod wpływem np. wysokiej temperatury
Mechanizmy działania i
regulacji enzymów
Zakład Biologii Molekularnej, Instytut Biochemii
Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Takao Ishikawa
Enzymy...
•
są
katalizatorami
, które
zmieniają szybkość reakcji, same
nie ulegając zmianie
•
są wysoce
specyficzne
, a ich
aktywność
może być
regulowana
Plik z chomika:
xyzgeo
Inne pliki z tego folderu:
Biochemia - notatki z lekcji(4).zip
(11775 KB)
Biochemia - rysunki i zdjęcia (2)(4).doc
(2718 KB)
biochemia str 1-4(2).pdf
(2499 KB)
biochemia str 7-8(2).pdf
(1551 KB)
biochemia str 5-6(2).pdf
(1209 KB)
Inne foldery tego chomika:
0
absorbancja
anatomia człowieka
anatomia zwierzat
artykuly
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin