WUM_2013_P3.pdf

(7292 KB) Pobierz
O czym było?
O białkach
Funkcje białek zależą od ich kształtu
4 poziomy organizacyjne i różne siły stabilizujące
strukturę
I - aminokwasy połączone wiąz. peptyd.
II - lokalne struktury, wiązanie wodorowe
III - globalna struktura, wszystkie typy wiąz. i oddział.
IV - oddziaływania między białkami
 
1328350151.005.png
Białka nie są “ ażurowe”
Białka mogą tworzyć ogromne kompleksy
Właściwości białek (np. enzymów) mogą być
regulowane przez modyfikacje białek (np. fosforylację)
Pewne właściwości białek można zaobserwować
“gołym okiem”
Rozciąganie włosa to rozciąganie α -heliksu w białku
α -keratyna
Denaturacja pod wpływem np. wysokiej temperatury
 
1328350151.006.png
Mechanizmy działania i
regulacji enzymów
Zakład Biologii Molekularnej, Instytut Biochemii
Wydział Biologii, Uniwersytet Warszawski
Takao Ishikawa
 
1328350151.001.png
Enzymy...
katalizatorami , które
zmieniają szybkość reakcji, same
nie ulegając zmianie
są wysoce specyficzne , a ich
aktywność może być
regulowana
 
1328350151.002.png
1328350151.003.png 1328350151.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin