Baca
(613001)
Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1
Krajowy standard kompetencji zawodowych
Baca (613001)
© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013
Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła
ISBN 978-83-7951-000-9 (całość)
ISBN 978-83-7951-172-3 (172)
Nakład 1000 egz.
Publikacja bezpłatna
Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99
e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl http://www.crzl.gov.pl
Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego
26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65
e-mail: instytut@itee.radom.pl http://www.itee.radom.pl
Spis treści
1. Dane identyfikacyjne zawodu 4
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach 4
1.2. Notka metodologiczna i autorzy 4
2. Opis zawodu 6
2.1. Synteza zawodu 6
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu 6
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy) 6
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu 7
2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie 7
2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji 8
2.7. Zadania zawodowe 8
2.8. Wykaz kompetencji zawodowych 9
2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK 9
3. Opis kompetencji zawodowych 10
3.1. Organizowanie i zarządzanie wypasem Kz1 10
3.2. Pozyskiwanie mleka, wytwarzanie serów tradycyjnych i sprzedawanie produktów Kz2 11
3.3. Kompetencje społeczne KzS 12
4. Profil kompetencji kluczowych 13
5. Słownik 14
1. Dane identyfikacyjne zawodu
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach:
Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):
613001 Baca
Grupa wielka 6 – Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).
Grupa elementarna 6130 – Rolnicy produkcji roślinnej i zwierzęcej
(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 6130 Mixed crops and animal producers).
Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):
Sekcja A. Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo, Dział 01. Uprawy rolne, chów i hodowla zwierząt, łowiectwo, włączając działalność usługową, Grupa 01.4. Chów i hodowla zwierząt.
1.2. Notka metodologiczna i autorzy
Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 15 stanowiskach pracy w 15 przedsiębiorstwach (duże – 1, małe − 3, mikro − 11, w tym produkcyjno-handlowo--usługowe − 11, administracyjne − 4), przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.
Zespół Ekspercki:
· Józef Michałek – Porozumienie Karpackie w Istebnej,
· Piotr Kohut – Fundacja Pasterstwo Transhumancyjne w Koniakowie,
· Kazimierz Furczoń – Stowarzyszenie Baców Szlak Oscypkowy w Leśnicy,
· Krystyna Zagajewska – ekspert niezależny, były pracownik Ministerstwa Edukacji Narodowej w Warszawie.
Ewaluatorzy:
· Marian Sporek – Spółdzielnia Gazdowie w Soblówce gm. Ujsoły,
· Danuta Urbaniak – Łódzkie Centrum Doskonalenia Nauczycieli i Kształcenia Praktycznego.
Recenzenci:
· Irena Skrzyżala – Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Grodźcu Śląskim,
· Andrzej Kałuda – Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.
Komisja Branżowa (zatwierdzająca):
· Ewa Foik (przewodnicząca) – Związek Podhalan Oddział Górali Śląskich w Koniakowie,
· Włodzimierz Oleksy – Stowarzyszenie Szlak Oscypkowy w Zakopanem,
· Krzysztof Łysyganicz – Związek Zawodowy Rolników Samoobrona w Łodzi.
Data zatwierdzenia:
· 15.10.2013 r.
2. Opis zawodu
2.1. Synteza zawodu
Baca organizuje i zarządza wypasem zwierząt gospodarczych, głównie owiec w górach, oraz pozyskiwaniem mleka i produkcją serów tradycyjnych.
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu
Baca jest zawodem o charakterze usługowo-handlowo-produkcyj-nym. Celem jego pracy jest organizowanie i zarządzanie wypasem zwierząt takich, jak owce, bydło, kozy i konie, pozyskiwanie mleka, wyrób tradycyjnych serów i ich bezpośrednia sprzedaż. Baca w negocjacjach z hodowcami umawia wynajem i liczbę planowanych do wypasu zwierząt, określa powierzchnię i miejsce wypasu. Następnie dzierżawi lub wynajmuje tereny wypasowe, a także organizuje obsługę wypasu, zatrudniając do pracy juhasów. Baca dba o infrastrukturę pasterską, narzędzia oraz o stan ekologiczny pastwiska, prowadząc wypas ekstensywny, usuwa niepożądane rośliny. Przestrzega zasad organizacji pracy wypasu (pojenie, wypas, wyrób serów), a także zasad BHP oraz dobrostanu zwierząt. Organizuje sprzedaż bezpośrednią własnych produktów wytwarzanych w czasie wypasu. Baca funkcjonuje w specyfice kulturowej, zachowując obrzędy i zwyczaje regionu.
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)
Środowiskiem pracy bacy jest gospodarstwo szałaśnicze (obiekty pomocnicze wypasu i teren wypasowy – hala) oraz bacówka, miejsce wytwarzania serów i zagroda pasterska niezbędna do zabiegów hodowlanych. Baca posługuje się narzędziami takimi, jak np.: puciera, gielety, wiadra, ferule, czerpaki, kocioł, oscypiorki, formy, końcówki, koryta, półki. Warunki pracy determinowane są przez czynniki atmosferyczne (deszcz, grad, śnieg, wyładowania atmosferyczne), a także dzikie zwierzęta. Pracę charakteryzują stałe czynności dostosowane do trybu życia zwierząt. W okresie wypasu baca przebywa poza miejscem zamieszkania. Przestrzega zasad ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Baca pracuje całą dobę w sezonie wypasu. Występujące zagrożenia to: niekorzystne czynniki atmosferyczne, trudności z dojazdem pomocy w przypadku problemów zdrowotnych ludzi i zwierząt, wynikających z oddalenia od skupisk ludzkich, choroby odzwierzęce, nagłe zdarzenia związane ze stanem zwierząt (zwierzęta chore, skaleczone itp.).
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu
Wykonywanie zawodu bacy wymaga wiedzy, doświadczenia w zakresie hodowli zwierząt, a także umiejętności zarządzania zespołem. Osoba wykonująca zawód bacy charakteryzuje się dużym poczuciem odpowiedzialności za powierzone stado. Specyfika zawodu wymaga umiejętności pracy w zespole, dużej koncentracji, spostrzegawczości, podzielności uwagi, dokładności. Konieczna jest także dobra kondycja fizyczna, odporność na stres i trudne warunki pracy. Bacę charakteryzuje otwartość na innych, umiejętność nawiązywania i utrzymywania dobrych relacji z hodowcami, właścicielami ziemi i ...
bhp.KarolKa