Pasztet z leszcza.doc

(24 KB) Pobierz
Pasztet z leszcza

Pasztet z leszcza

 

Składniki:

1,5 kg leszczy

włoszczyzna

2 cebule

bułka namoczona w mleku

3 jaja ugotowane na twardo

50 dag pieczarek

2 łyżki masła

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

3-4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY

2-3 żółtka

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

łyżka bułki tartej

mały liść laurowy

łyżka soku i 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny

szczypta cukru

sól

pieprz

 

Leszcze spraw, umyj, osusz, a następnie natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Teraz ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, skórki i soku z cytryny, a po ugotowaniu dokładnie go przecedź.

 

Ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Potem wyjmij i starannie obierz z ości. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj rybę i chwilę smaż.

 

Pieczarki usmaż na maśle - płyn odparuj. Odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, rybę oraz warzywa z wywaru i jaja ugotowane na twardo zmiel w maszynce przez pasztetowe sitko. Dodaj następnie surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową; ucieraj, aż do uzyskania puszystej masy.

 

Przygotuj foremkę - wysmaruj ją masłem, lekko oprósz tartą bułką, po czym włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin