<- Burrito z kurczakiem Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryż Calzone z szynka i gorgonzola -> Calzone po neapolitansku Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 5 min. Ciasto: 350 g maki, 15 g drozdzy, 1/2 lyzki smalcu, sol, 1 lyzka oliwy do posmarowania ciasta, 250 ml letniej wody. Farsz: 100 g boczku, 100 g mortadeli, 1 cebula, 80 g sera mozzarella lub bryndzy owczej, 50 g rodzynkow, 3 lyzki tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka, 1 rozmacone jajo, 1/4 peczka zielonej siekanej pietruszki, kilka siekanych lisci swiezej bazylii, sol, pieprz. 1. Make przesiac na stolnice. W srodku kopczyka maki uformowac wglebienie i umiescic w nim rozkruszone drozdze. Dodac smalec i szczypte soli. Wlac ok. 250 ml wody i wyrabiac rekami na jednolita mase. Po wyrobieniu ciasto ulozyc w obsypanym maka polmisku i odstawic na 1,5 godz. w cieple miejsce do wyrosniecia. 2. Cebule obrac, pokroic w platki i przesmazac na 1 lyzce oliwy 5 min. Mortadele pokroic w kostke. Boczek pokroic w male kawalki. Mozzarelle lub bryndze pokroic w kostke. Wymieszac wszystko ze soba, dodac parmezan, jajo i pozostale skladniki farszu. Osolic, dodac pieprz. Starannie wymieszac. 3. Wyrosniete ciasto wygniesc rekami i rozwalkowac na krazek o grubosci ok. 5 mm. Wierzch posmarowac bardzo cienko oliwa. 4. Na polowe placka nalozyc farsz. Przykryc go druga polowa i starannie zalepic brzegi. Wierzch posmarowac delikatnie oliwa. 5. Piec ok. 15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac gorace. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 88. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) MM
jabolek67