Calzone neapolitanskie.txt

(1 KB) Pobierz
<- Burrito z kurczakiem
            Lista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryż 
            Calzone z szynka i gorgonzola ->
            


Calzone po neapolitansku
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 5 min.
Ciasto:
350 g maki,
15 g drozdzy,
1/2 lyzki smalcu,
sol,
1 lyzka oliwy do posmarowania ciasta,
250 ml letniej wody.
Farsz:
100 g boczku,
100 g mortadeli,
1 cebula,
80 g sera mozzarella lub bryndzy owczej,
50 g rodzynkow,
3 lyzki tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka,
1 rozmacone jajo,
1/4 peczka zielonej siekanej pietruszki,
kilka siekanych lisci swiezej bazylii,
sol, pieprz.

1. Make przesiac na stolnice. W srodku kopczyka maki uformowac wglebienie i
umiescic w nim rozkruszone drozdze. Dodac smalec i szczypte soli. Wlac ok.
250 ml wody i wyrabiac rekami na jednolita mase. Po wyrobieniu ciasto ulozyc
w obsypanym maka polmisku i odstawic na 1,5 godz. w cieple miejsce do 
wyrosniecia.
2. Cebule obrac, pokroic w platki i przesmazac na 1 lyzce oliwy 5 min. Mortadele 
pokroic w kostke. Boczek pokroic w male kawalki. Mozzarelle lub bryndze
pokroic w kostke. Wymieszac wszystko ze soba, dodac parmezan, jajo i pozostale 
skladniki farszu. Osolic, dodac pieprz. Starannie wymieszac.
3. Wyrosniete ciasto wygniesc rekami i rozwalkowac na krazek o grubosci ok. 5
mm. Wierzch posmarowac bardzo cienko oliwa.
4. Na polowe placka nalozyc farsz. Przykryc go druga polowa i starannie zalepic
brzegi. Wierzch posmarowac delikatnie oliwa.
5. Piec ok. 15 min w nagrzanym do temp. 200żC piekarniku. Podawac gorace.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 88.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

 MM

Zgłoś jeśli naruszono regulamin