LAM - Warunki Zdrowia, 16.1.14.pdf

(175 KB) Pobierz
LAM – Warunki Zdrowia , / 16.1.214 r.
Lp
Spis treści
Str.
1
Podstawowe warunki zdrowia
1
2
Niektóre istotne pojęcia
3
2.1
Tlen i jego rola w organiżmie
3
2.2
Synergizm
3
2.3
Przyswalność
4
2.4
Balanse organizmu
4
2.5
Zakwaszenie organizmu
5
2.6
Wolne rodniki
5
2.7
Antyoksydanty
5
2.8
Uzdrawiane organizmu
6
3
Inne informacje o zdrowiu
6
4
Energia i smog elektromagnetyczny
8
1. Podstawowe warunki zdrowia
1 . R uch i właściwe oddychanie. Codziennie na marsz /może być jazda na rowerze, truchcik/
winniśmy przeznaczać co najmniej 30 minut. Im bardziej intensywny tym bardziej pożądany
przez organizm. Najlepiej jednak wybrać taką formę aktywności fizycznej, która sprawia nam
przyjemność.
2. Picie wody żywej od 1,5 – 2,5 l. na dobę. Idzie w szczególności o bieżące mycie jelit. Jelita
potrafi myć tylko czysta woda. Wszelkie inne napoje: kompot, herbata, zupa itd.
organizm traktuje jak pokarm i nie wykorzystuje ich do mycia jelit.
W naszym organizmie znajduje się ponad 70 % wody. Organizm najwięcej korzysta, jeśli
pijemy wodę żywą, tzn. naładowaną ujemnie /z ujemnym Redoksem/. Woda żywa, będąca
jednocześnie wodą alkaliczną, przyczynia się do skuteczniejszej komunikacji
międzykomórkowej.
Taka woda posiada Redox - 200 /Redox to wskażnik właściwości oksydacyjno –
redukcyjnych wody/. Picie takiej wody powoduje, że PH naszej krwi wynosi powyżej 8,00.
Ciało, które posiada około 2 m. kwadratowych myjemy często, nawet kilka razy
1
1318492702.014.png 1318492702.015.png 1318492702.016.png 1318492702.017.png 1318492702.001.png 1318492702.002.png 1318492702.003.png 1318492702.004.png 1318492702.005.png 1318492702.006.png 1318492702.007.png 1318492702.008.png 1318492702.009.png 1318492702.010.png 1318492702.011.png 1318492702.012.png 1318492702.013.png
 
dziennie, a jelita posiadające ponad 300 m. kwadratowych chcemy umyć płynem o
zawartości 0,75 l. /takie jest średnie zużycie płynów w Polsce na osobę/
Jeśli czujemy pragnienie tzn., że nasze ciało jest już odwodnione. Udowodniono
naukowo, że kiedy stracimy 2 % wody to nasza koncentracja i poziom energii spadają
o 1 %, zaś przy stracie 3 % o 25 %.
Woda niesie tlen. Woda żywa jest wodą zasadową i jednocześnie silnym
antyoksydantem Przy niedoborze wody w organiżmie odczuwamy, np. ból głowy.
Wszystkie procesy życiowe zachodzą w środowisku wodnym. Zapotrzebowanie
organizmu na wodę znajduje się na drugim miejscu po zapotrzebowaniu na powietrze. Codziennie
na czczo, co najmniej 15 min. przed jedzeniem, wypijajmy – szklankę wody.
3. Właściwe odżywianie /dieta/. Istotniejsze jest to co zjadamy i czy to potrafi przyswoić organizm,
niż to ile zjadamy. Idzie o takie odżywianie, które dostarcza organizmowi 100 %
NSO: witamin, minerałów, aminokwasów i innych składników odżywczych. Nie
mylmy tego pojęcia z kaloriami.
Najwięcej NSO znajduje się w ciemnych owocach jagodowych i zielonych warzywach, które
zawierają, m.in. flawonoidy i chlorofil, absorbują światło - energię słoneczną, są
swoistego rodzaju akumulatorem owej energii. Właśnie światło jest siłą napędzającą
każdej komórki naszego organizmu.
To 100 % NSO powoduje, że mamy uodporniony system immunologiczny ; oznacza , że
w organiżmie w tym czasie następuje równowaga dwóch sił: sił obronnych i sił chcących
zniszczyć organizm. Siły obronne organizmu /swoistego rodzaju armia/ są w stanie chronić
organizm przed siłami wrogimi - wolnymi rodnikami.
W trosce o dobre zdrowie nie można pominąć:
1/ systematycznego - bieżącego oczyszczania organizmu i
2/ właściwej przyswajalności - zarówno spożywanej żywności, jak i suplementów z
odpowiednią energią. Chodzi o przyswajalność na poziomie 94 i więcej procent.
4. S uplementacja – uzupełnianie braków żywnościowych. Idzie tutaj – jak już wspomniano
- o codzienne dostarczanie organizmowi 100 % NSO pochodzących ze
spożywanej żywności i suplementów.
Życie i śmierć zaczyna się na poziomie komórek. Organizm jest tak skonstruowany, że
przez całe życie może funkcjonować z jednakową energią. Taką energię zapewnia
organizmowi przestrzeganie warunków zdrowia.
Są różne skale pomiaru jednostek energii. Dość dobrze znaną jest skala ORAC. Według
niej około 3.000 jednostek odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu organizmu na energię. W
skali MHz jest to 70 jednostek, a w skali Bobisa od 6500 – 7000 jednostek.
Taką ilość NSO potwierdzają wszyscy specjaliści zajmujący się sprawami
żywienia. Szczególną wagę owym składnikom przypisuje dr Michel Colgan. Mówi
on:
Jeśli brakuje choćby jednej witaminy lub obecna jest ona w niewystarczającej ilości,
wpływa to negatywnie na działanie wszystkich pozostałych witamin”.
Pamiętajmy o zasadzie: jeden przeciwutleniacz to nie antyutleniacz. Odpowiednia
ilość energii oznacza, że w organizmie występuje właściwy poziom wibracji komórek w
przedziale 70 – 90 Mili Voltów /mV/. Wibracja na poziomie 15 – 20 mV oznacza raka
– śmierć.
Konieczność suplementacji wynika z potrzeby codziennego
dostarczenia organizmowi 100 % NSO. Tylko taka ilość zapewnia organizmowi normalne
funkcjonowanie – równowagę immunologiczną.
1/ pamiętajmy , że :
a/ każdy organ: wzrok, słuch, wątroba itd. potrzebuje innych składników odżywczych.
2
 
b/ najwięcej NSO zawierają owoce i warzywa. Jednak chcąc uzupełnić owe braki
powinniśmy ich zjeść codziennie - ekologicznych 5 kg lub 12 kg. ogólnie dostępnych.
Jest to niemożliwe, ponieważ organizm nie strawi takiej ilości, nie mówiąc już
o kosztach /to 50 – 60 zł., ”kasa nie wytrzyma”/. Idzie tutaj o świeże owoce i
warzywa, a większość z nich jest sezonowa
c/ jeść musimy codziennie
d/ nie możemy najeść się na zapas. .
2/ wiemy , co udowodniono naukowo, iż w spożywanej żywności, ogólnie dostępnej
mamy zaledwie 20 % NSO /właściwości prozdrowotnych/, które były w niej 30 - 40 lat
temu.
Oznacza to, że bez uzupełniania owych braków żywnościowych, czyli
s ystematycznego niedożywiania organizmu, możemy tylko systematycznie tracić
zdrowie – zapadać na coraz grożniejsze choroby - aż do raka włącznie.
3/ statystyka medyczna jest nieubłagana . Mówi ona, że w spożywanej żywności:
brakuje ponad 80 % NSO. Stan taki jest powodowany:
a/ spożywanie niepełnowartościowej żywności
b/ chemizacją rolnictwa /nawozy sztuczne i środki ochrony roślin/
c/ zatrutym środowiskiem /w szczególności metale ciężkie/
d/ piciem wody nie nadającej się do spożycia itd.
5. Pogoda ducha, która obejmuje psychikę, a szerzej psychosomatykę, co oznacza, że ciało, umysł
i dusza muszą być w równowadze. Owa równowaga powoduje pozytywny stosunek do życia,
możliwość unikania stresów. Już naukowo udowodniono, że psychosomatyka decyduje co
najmniej w 50 % o naszym zdrowiu.
Osoba smutna, przygnębiona potrzebuje 5 razy więcej tlenu niż osoba o pogodnym
usposobieniu. Idzie tutaj w pierwszej kolejności o usunięcie złej psychiki.
Wynikiem przestrzegania podanych warunków zdrowia jest usuwanie przyczyn
powstawania chorób, a nie tylko ich skutków. Pamiętajmy , że medycyna akademicka usuwa
jedynie skutki chorób i to na krótko, a nie ich przyczyny.
Przestrzeganie wymienionych warunków powinno zapewnić organizmowi odpowiedni
poziom energii , zwany też energią elektryczną – wibracją.
2. Niektóre istotne pojęcia
2.1. Tlen i jego rola w organiżmie
1. Rola tlenu:
1/ 97-98 % tlenu trafiającego do mitochondriów jest zamienianych w energię, zaś reszta
2-3 % utlenia się i zamienia w wolne rodniki. Po 80 roku życia utlenia się już 7 – 8 %.
Następuje to na skutek procesu starzenia się – stresu oksydacyjnego, w którym to okresie
komórki odradzają się z pewnym błędem, co jest powodem starzenia się organizmu
2/ utlenianie się to proces szkodliwy. Przykładami mogą być np. przekrojone jabłko, które po
krótkim okresie czasu zmienia kolor /sinieje/, czy jełczejące masło
2. Aniony:
1/ aniony to ujemnie naładowane molekuły bez koloru, zapachu, smaku; są niezbędne dla
naszego organizmu. W czasie burzy pojawiają się aniony i kationy /z ładunkami dodatnimi/
2 / aniony dzięki ujemnemu ładunkowi:
a/ usuwają kurz z powietrza. Im więcej anionów w powietrzu tym mniej w nim drobnoustrojów.
Dzięki nim organizm skutecznie walczy z chorobami
3
 
b/ zapobiegają rozwojowi zarazków
c/ neutralizują wirusy o dodatnim ładunku
d/ unieszkodliwiają bakterie.
3/ ilość anionów w 1 cm sześciennym wynosi:
a/ w pomieszczeniach zamkniętych od 40 do - 50
b/ w powietrzu miejskim od 100 do - 200
c/ na polach i łąkach do - 1.000
d/ nad morzem do - 2.000
e/ w dolinach górskich - nawet do powyżej - 5.000
W górach, jeśli nastąpi złamanie kończyny
to nie następuje zakażenie, a do jabłek robaki
nie mają dostępu
f/ przy dużych wodospadach do - 1.000.000
2.2. Synergizm
Synergizm – to współdziałanie. O sile – skuteczności dla organizmu każdego spożywanego
produktu, decyduje odpowiedni w nim dobór NSO i proporcje, a nie ich ilość.
Idzie tutaj o ich wzajemne współdziałanie, wspomaganie się, harmonizację, czyli
synergizm. Na przykład dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 1000 mg /norma
poniżej 100 mg/, zaś w synergiżmie wystarczy 5 – 10 razy mniej.
2.3. Przyswajalność
Organizm potrafi przyswajać jedynie ż ywe związki organiczne /aktywne biologiczne/.
1. Pijąc suszone zioła przyswajamy tylko od 6 – 10 % ich właściwości prozdrowotnych.
2. Suplementy naturalne w postaciach: tabletek, kapsułek, sproszkowanych, płynnych – adresowane
do poszczególnych organów, są przyswajalne na poziomie od 4 – 30 %; nie posiadają
właściwości synergistycznych. Istotna rolę odgrywa tutaj technologia produkcji.
3. Naturalne dodatki do żywności /bez konserwantów/ są przyswajalne na poziomie do 94 %, a nawet
do 98 %. Ich konserwantami są systemy ochronne składników surowcowych. Produkty o takim
poziomie aktywności biologicznej są możliwe do wyprodukowania jedynie przy
zastosowaniu najnowszych technologii.
Produkty o takiej przyswajalności i będące jednocześnie silnymi antyoksydantami blokują
uszkodzenia organizmu i od tego momentu zaczyna się proces jego zdrowienia ;
organizm dochodzi do stanu równowagi. Są to produkty wyjątkowe, mogą nie tylko człowieka
uzdrowić, ale także zabezpieczyć jego potrzeby socjalne, czyli naprawić finanse własne.
Trzeba dodać, że leki apteczne, nawet jeśli znajdują się w nich niewielkie ilości składników
naturalnych, są konserwowane przy pomocy chemii. Usuwają one jedynie skutki na pewien okres
czasu, np. na godzinę, czy kilka; powodują jednak skutki uboczne.
2.4. Balanse organizmu
W zdrowym organizmie występuje balanse:
1. Temperatura ciała – 36,6 stopni C. Jest to balans znany powszechnie.
2. PH krwi na poziomie 7,365 PH / optymalny/. Jest to stan krwi żywej.
4
 
3. Częstotliwości drgań komórek – energii /”elektryka”/, w przedziale 60 – 70 Megaherców /MHz/,
/70-90 mV/
Oznacza to, że każda komórka posiada określony potencjał energetyczny na swojej błonie.
Takowy potencjał zapewnia każdej komórce jedynie 100 % NSO. Komórki nie mające
niezbędnego potencjału energetycznego nie potrafią się odpychać, co powoduje, że się
sklejają. Następstwa: wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie, miażdżyca itd.
Wspomniane balanse umożliwiają wchłanianie energii przez układ nerwowy i jej
przenoszenie do wszystkich komórek naszego ciała . Organizm mając ów balans jest w
stanie równowagi – posiada odpowiedni system odpornościowy i nie choruje.
Jeśli obniża się poziom MHz to organizm zaczyna słabnąć i chorować. Przy MHz:
- 58 organizm łatwo ulega przeziębieniom
- 57 pojawiają się symptomy grypy
- 55 pojawiają się drożdżyce
- 42 pojawia się już rak.
Życie i śmierć zaczyna się na poziomie komórek. Organizm jest tak skonstruowany, że
przez całe życie może funkcjonować z jednakową energią. Taka energię zapewnia mu
przestrzeganie warunków zdrowia.
2.5. Zakwaszenie organizmu
Następuje ono niejako w parze z zanieczyszczeniem organizmu. Skutki zakwaszenia:
1. Powoduje obniżenie dostarczania tlenu i obniża, a nawet zatrzymuje metabolizm.
2. W zakwaszonym organizmie rozwijają się mikroorganizmy: pleśń, grzyby, Condilla itp.
Wirusy i bakterie nie są powodem choroby; by mogły zaistnieć - rozwinąć się - /Pasteur/ muszą
mieć odpowiednio kwaśne środowisko.
3. Zakwaszenie organizmu - kwas posiada niezwykłą moc, np. w najtrwalszym organie jakim są
zęby potrafi robić dziury. Tym łatwiej robi dziury w innych organach.
4. Zakwaszony organizm wywołuje niepożądane emocje, a w następstwie różnego rodzaju
dolegliwości i choroby. Kwas organizm umieszcza, np. w kamieniach nerkowych, żółciowych,
tkankach tłuszczowych, co powoduje nadwagę i otyłość.
5. Najbardziej zakwasza stres . Nawet, jeśli utrzymujemy dietę, a stresujemy się to będziemy
chorzy. Choroby są ewidencjonowane - rozpoznawane po objawach. Stres powoduje
powstawanie wolnych rodników.
6. Do pierwszych objawów zakwaszenia należą: osłabienie organizmu, przeziębienia,
nadwaga, różnego rodzaje bóle i w następstwie wysoki poziom cholesterolu,
nadciśnienie, sklejające się komórki, miażdżyca, zawały serca, udar mózgu, rak.
/dobrze przytoczyć tutaj metaforę o rybce żyjącej w zanieczyszczonej wodzie w akwarium/
Można śmiało powiedzieć, że podstawową przyczyną powstawania wszelkich chorób jest
zakwaszenie organizmu.
2.6. Wolne rodniki
Wolne rodniki to komórki /atomy/ bez jednego elektronu poszukujące drugiego; to
oksydanty, które niszczą zdrowe komórki. Komórka zniszczona jest pozbawiona jednego
elektronu /ujemnego/; to mutant – utleniacz.
Mutanty mogą być zniszczone jedynie przez antyoksydanty /antyutleniacze/, które oddają
tym mutantom jeden ujemny elektron.
Do zasadniczych przyczyn utleniania /powstawania wolnych rodników/ należą::
1. Nieprawidłowe działania hormonów.
5
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin