. Nazwa pododdziału, komórki organizacyjnej :Sekcja Materiałowa
Nazwa stanowiska
(grupy stanowisk)
Kucharz , pomoc kuchenna
Ogólny charakter stanowiska (grupy stanowisk)
Praca: dwie zmiany
Pozycja pracy: w ruchu,
Przewaga wysiłku: fizycznego
Miejsce pracy: wewnątrz budynku stołówki z kuchnią
Charakter pracy: fizyczna – obsługa maszyn-urządzeń,
wykonywanie czynności: pobieranie surowców z magazynu, obrabianie mięsa (krojenie, rąbanie), wyrabianie ciasta. Gotowanie, smażenie, pieczenie potraw, przygotowywanie dań. Obsługa mechanicznych urządzeń do rozdrabniania i mielenia produktów,
kuchni gazowej, piekarnika i frytkownicy elektrycznej, kociołków warzelnych.
Wykaz zagrożeń
Prawdopodobieństwo
wystąpienia „P”
Miejsce występowania i w jakich okolicznościach?
Czas narażenia, oddziaływania (ekspozycji) „E”
Rodzaj używanego sprzętu
Skutki zagrożeń
wskaźnik ”S”
Kategoria dopuszczalności
Wskaźnik „R”
Bardzo prawdopodobne
Całkiem możliwe
Mało prawdopodob. ale możliwe
Możliwe tylko sporadycznie
Możliwe do pomyślenia
Praktycznie niemożliwe
Tylko teoretycznie możliwe
Stale
Często (codziennie)
Raz na tydzień
Raz na miesiąc
Kilka razy w roku
Raz do roku lub rzadziej
OBLICZ
R = P x E x S
Poważna katastrofa
katastrofa
Bardzo duże
duże
średnie
małe
Wartość liczbowa
10
6
3
1
0,5
0,2
0,1
2
100
40
15
7
Poślizgnięcie, upadek na tej samej płaszczyźnie.
Śliskie powierzchnie posadzek kuchni i stołówki. Śliskie powierzchnie posadzek, progi. Wyszczerbione stopnie schodowe.
Nie usuwanie rozlanych cieczy i wilgoci.
Nierówności chodnika i jezdni.
Nie odśnieżone chodniki i jezdnie.
Mokre liście na ziemi.
Pomieszczenia kuchni, zmywalni, stołówki.
Drogi, chodniki, przejścia, parkingi.
shanon_two