PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE
Biszkopt:
· Jajka [5 sztuk]
· Cukier [1 szklanka]
· Mąka [1 szklanka]
· Proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
· Ocet [2 łyżki]
Masa:
· Galaretki [4 sztuki]
· Śmietana kremówka 30% [4 sztuki]
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Żółtka w osobnej miseczce wymieszać z proszkiem, a następnie z octem – dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę, piec około 25 minut ,,do suchego patyczka”. Ostudzić.
Masa: Galaretki rozpuścić w 1,5l wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Można wstawić na chwilkę do lodówki.
http://ciastkokarmelczekolada.blox.pl/2012/03/Ptasie-mleczko.html
mloda889