Ptasie mleczko na biszkopcie.docx

(73 KB) Pobierz

PTASIE MLECZKO NA BISZKOPCIE

Biszkopt:

·         Jajka [5 sztuk]

·         Cukier [1 szklanka]

·         Mąka [1 szklanka]

·         Proszek do pieczenia [2 łyżeczki]

·         Ocet [2 łyżki]

Masa:

·         Galaretki [4 sztuki]

·         Śmietana kremówka 30% [4 sztuki]


ptasie mleczko
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier. Żółtka w osobnej miseczce wymieszać z proszkiem, a następnie z octem dodać do białek i wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę, piec około 25 minut ,,do suchego patyczka”. Ostudzić. 

Masa: Galaretki rozpuścić w 1,5l wody. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Gotową masę wylać na ostudzony biszkopt. Można wstawić  na chwilkę do lodówki.

 

 

http://ciastkokarmelczekolada.blox.pl/2012/03/Ptasie-mleczko.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin