Jak ugotować ryż.docx

(16 KB) Pobierz

Jak ugotować ryż

Jak ugotować idealnie sypki ryż? Na świecie uprawia się setki różnych odmian ryżu, ale większości kucharzom wystarczy jedynie kilka podstawowych zasad, aby za każdym razem przyrządzić go doskonale.

 

Nasze ulubione potrawy z ryżem to:

·         Risotto

·         Pilaw

·         Ryż z warzywami

·         Ryż z kurczakiem
 

Różne rodzaje ryżu

Rozróżniamy ryż krótkoziarnisty, średnioziarnisty i długoziarnisty. Każdy gatunek nadaje się do innych potraw i jest charakterystyczny dla innej kuchni.

Biały ryż jest poddawany obróbce w celu usunięcia otrąb i zarodków, czyli zewnętrznej łupinki ziarna. Dzięki temu gotuje się szybciej niż ryż brązowy.

Ryż arborio ma ziarna średniej długości, zawiera dużo skrobi i idealnie nadaje się do risotto. W trakcie gotowania należy go cały czas mieszać, dzięki czemu skrobia zawarta w ziarnach jest uwalniana i nadaje potrawie odpowiednią konsystencję. Odmiany Carnaroli i Vialone Nano to również trafny wybór na risotto.


Basmati jest aromatycznym długoziarnistym ryżem uprawianym w rejonach Południowej Azji.


Ryż kleisty jest popularny w daniach kuchni chińskiej i azjatyckiej. Podaje się go zarówno na słodko jaki i słono. To krótkoziarnisty ryż, który jest gotowany na parze.


Ryż dziki nie jest tak naprawdę ryżem, to ziarna rośliny nadwodnej, które można znaleźć w różnych mieszankach ryżu wykorzystywanych m.in do pilawu.

Ryż biały jest najbardziej przetworzony i dodatkowo wypolerowany, dlatego nie wymaga płukania przed gotowaniem. Inne rodzaje ryżu zazwyczaj trzeba namoczyć lub przepłukać, aby pozbyć się nadmiaru skrobi.

 

Jak gotować biały ryż?

Do litrowego garnka ze szczelną pokrywką wsypać 185 g ryżu i nalać 350 ml wody. Gotując na dużym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia (spod pokrywki powinna wydobywać się para). Nie należy odkrywać garnka, ani zaglądać pod pokrywkę. Początkującym kucharzom proponujemy zaopatrzyć się w garnek ze szklaną pokrywką, przez którą będą mogli podglądać zawartość. Kiedy woda zawrze, zmniejszyć ogień do minimum i ustawić minutnik na 20 minut. Przez ten czas nie wolno odkrywać pokrywki, aby para nie uciekała. Ziarna ryżu wchłaniając wodę, pęcznieją. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, dno garnka może się przypalić, a na wierzchu ryż pozostanie nieugotowany. Kiedy minutnik zadzwoni, zdjąć garnek z ognia. Wciąż nie odkrywając pokrywki, odstawić na 5 minut. Zdjąć pokrywkę i widelcem wymieszać ryż, rozdzielając ziarna. Można podawać od razu, lub przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania reszty posiłku.

 

 

Brązowy ryż

Do garnka ze szczelnie przylegającą pokrywką wsypać 185 g ryżu, nalać 500 ml wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez 45 minut. Zdjąć z ognia, ale nie zdejmować pokrywki. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

 

Dziki ryż

Na 185 g ryżu potrzeba 750 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 45 minut. Zdjąć z ognia, ale nie zdejmować pokrywki. Odstawić na 10 minut, a następnie podawać.

 

Pilaw

Ryż należy najpierw podsmażyć na oleju, dzięki czemu ziarenka nie będą się sklejały w trakcie gotowania. Smażyć przez 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż ryż stanie się przejrzysty, a następnie zalać płynem i gotować.

 

http://allrecipes.pl/porady/18/jak-ugotowa--ry-.aspx

Zgłoś jeśli naruszono regulamin