Babka bananowo - cytrynowa.doc

(143 KB) Pobierz

Babka bananowo - cytrynowa

Składniki:

·                      230 g masła

·                      pół szklanki drobnego cukru do wypieków (lub mniej)

·                      4 duże jajka

·                      skórka otarta 1 ekologicznej cytryny

·                      2 łyżki soku z cytryny

·                      1 szklanka bananowego napoju typu nesquik (proszku)

·                      3 szklanki mąki pszennej tortowej 

·                      1 i 1/4 szklanki mleka

·                      2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Wsypać szklankę bananowego proszku, 1/4 szklanki mleka i utrzeć/zmiksować do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki, w trzech turach i na zmianę z pozostałą 1 szklanką mleka - delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę na babkę o pojemności 2 litrów (użyłam formy 1,5 litrowej + pozostało mi ciasta na 4 małe babeczki) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez 10 minut w formie, następnie na kratce.

/Babka urośnie 'z górką', którą po upieczeniu można odciąć nożem./

Smacznego :-)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin