EnzymyDlaZdrowia.doc

(1256 KB) Pobierz
ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI

ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI

DR. EDWARD HOWELL

Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.

Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski

 

LOTUS

PRESS

Twin Lakes, Wisconsin

 

 

OŚWIADCZENIE

Niniejsza książka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów, na diagnozę lub leczenie. Informacje zawarte w tej książce, nie powinny być postrzegane, jak zamiennik konsultacji ze specjalistą d/s zdrowia. 

 

© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.

 

Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.

 

Opublikowano przez  Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96

ISBN 0-941524-28-0

Library of Congress Catalog Card Number 94-75625

PRINTED IN THE USA

 

UWAGI OD EDYTORA

Ta klasyczna książka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformułowana i dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella, została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana  w 1946 roku lecz pod innym tytułem tj. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie Ezymów Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym tytułem, a mianowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z autorem, wywiad przeprowadzony został przez znanego dietetyka, autora i wykładowcę witariańskiego  Victorasa Kulvinskasa, M.S.

 

Obecne wydanie zawiera wszystkie dodatkowe materiały zaprezentowane w wydaniu z 1980 roku z niewielkimi poprawkami i modyfikacjami, w celu przejrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z Dr. E. Howellem, a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu książki.

 

Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury która wspomagała Dr. Howella w rozwinięciu nowej rewolucyjnej koncepcji Enzymów Pokarmowych, lista publikacji cytowanych w tej książce, przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających jego koncepcję, chociaż jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej książce, (w tym tłumaczeniu bibliografia została poszerzona i uzupełniona). To daje pewien wgląd zainteresowanemu czytelnikowi, o ilości materiału dotyczącego tego tematu, materiału istniejącego już w tamtych latach. Od tego czasu pojawiło się tysiące publikacji naukowych, na tematy poruszane w niniejszej książce.

 

Jako pomoc w lepszym przyswojeniu materiału zawartego w tej książce przez laika, dodano na końcu słownictwo terminów naukowych, użytych w tekście [od tłumacza: terminy naukowe zostały przetłumaczone w tekście głównym, więcej informacji można uzyskać w opracowaniach biochemicznych i medycznych] przez co czytelnicy bardziej niż poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy odżywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to, aby obecny wygląd z dodatkowymi informacjami, doprowadził do głębszego zrozumienia pionierskiej pracy Dr. Howella oraz posłużył pomocą, w podejmowaniu decyzji odnośnie diety i jej powiązań z tryskającym stanem zdrowia i długowiecznością!

 

 

PRZEDMOWA

Przedmowa autora do wydania tej książki z 1946 roku

W 1934 roku przygotowałem krótki rękopis zatytułowany „Are Food Enzymes Important in Digestion and Metabolism?” (Czy Enzymy Pokarmowe są ważne dla Trawienia i Metabolizmu) oddając go do krytycznej oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z John's Hopkins University. Wtedy ta koncepcja była zupełnie nowa, dlatego zachodziła konieczność pełnej i kompetentnej oceny. W następnych latach, otrzymałem mnóstwo wartościowych uwag i sugestii od wielu specjalistów parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje literatury naukowej, jakie pojawiły się w tym czasie. Materiały których nie włączono w obecny tekst, jak również materiały jakie nagromadziły się do roku 1939, mam nadzieję, że będą opublikowane stopniowo w późniejszych wydaniach.

 

Ponieważ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, że obecne wysiłki mogły być czymś więcej, niż jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u osób biegłych w tym temacie, by oceniły moją pracę, poprzez wymianę korespondencji, w celu wskazania  ewentualnych błędów  i niejasności, w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.

 

Mam nadzieję, że ze względu na nowatorskie podejście, jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, że jest nadal konieczna dalsza wnikliwa praca, w celu zwiększenia zainteresowania, rozwijanie meritum tej sprawy, ewentualne błędy w logice oraz podanych faktach, będą wzięte pod uwagę, wszystko z powodu nagłości w formułowaniu niniejszej, przeglądowej prezentacji, na ten nowatorski temat.

 

Edward Howell

Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r

 

 

SPIS TREŚCI

Strona

Uwagi od Edytora

1

Przedmowa autora z 1946 roku

2

Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)             

4

Specjalny wywiad z Dr. Howellem

16

Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odżywianiu

28

Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach

30

Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych

37

Rozdział 4. Wpływ rodzaju pożywienia na wydzielanie enzymów

41

Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu

45

Rozdział 6. Hypertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej żywności

48

Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby

52

Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych

57

Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt

61

Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych

64

Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego

66

Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą

69

Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób

75

Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie

85

Rozdział 15. Porównawcze zestawienie śmiertelności dla zwierząt z założonymi przetokami na przewód żółciowy i trzustkowy

87

Rozdział 16. Zależności pomiędzy potencjałem enzymowym a odpornością i długowiecznością

90

Rozdział 17. Częstość występowania chorób u zwierząt

101

Rozdział 18. Efekty surowego i pasteryzowanego mleka

105

Rozdział 19. Termolabilne składniki znajdujące się w mięsie

114

Rozdział 20. Dieta i zdrowie pierwotnych i nowoczesnych Eskimosów

116

Rozdział 21. Wartość terapeutyczna diety surowej żywności

120

Rozdział 22. Hypoglikemiczne i hypoglikozuryczne działanie enzymów

128

Rozdział 23. Terapeutyczna działanie ekstraktów enzymowych

131

Podsumowanie i wnioski

136

Streszczenie podsumowania i wniosków

151

Bibliografia

157

Dodatek 1. Wywiad z Dr. Howellem przeprowadzony przez Viktoras Kulvinskas, M.S

187

Okładka

199

 

 

 

WSTĘP

 

Jako autor, badacz oraz obserwator w sprawach i terapii, i życia na diecie surowej żywności, przez ostatnie 15 lat, jestem przytłoczony odkryciem książki Dr. Howella i to dzięki organizacji the National Enzyme Company. Poszukiwałem i eksperymentowałem z egzogennymi enzymami trawiennymi przez wiele lat, jako próby wzbogacenia w enzymy egzogenne, termicznie zniszczonej diety, diety jaka jest stosowana przez większości ludzi, albo dla okresu przejściowego, albo na stałe. Najlepszą książką o enzymach egzogennych, którą odkryłem, to właśnie książka Dr. Howella „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (1946). Autor stwierdził, że enzymy roślinne podawane w postaci np. tabletek, są najlepsze do trawienia wstępnego. Byłem zadziwiony, że ta książka została napisana już w 1939 roku, w czasie kiedy większość lekarzy wiedziała niewiele o witaminach i minerałach, a tylko niewielu słyszało słowo enzym.

 

Ta klasyczna praca jest ponadczasowa. Chociaż minęło już czterdzieści lat od napisania tej książki (rok 1980), to dzisiaj ta książka jest na czasie, bardziej niż kiedykolwiek. Przesłanie tej książki powinno być kontynuowane przez wszystkie osoby pogłębiające wiedzę z zakresu zdrowia i odżywiania. Uważam, że ta praca z zakresu naukowo pojętej dietetyki, jest jedną z najważniejszych do tej pory opublikowanych książek.

 

Dr. Howe...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin