ENZYMY POKARMOWE DLA ZDROWIA I DŁUGOWIECZNOŚCI
DR. EDWARD HOWELL
Wprowadzenie przez Victoras Kulvinskas, M.S.
Tłumaczył: Aleksander A. Kwiatkowski
LOTUS
PRESS
Twin Lakes, Wisconsin
OŚWIADCZENIE
Niniejsza książka jest opracowaniem, którego zamiarem nie było podawanie gotowych sposobów, na diagnozę lub leczenie. Informacje zawarte w tej książce, nie powinny być postrzegane, jak zamiennik konsultacji ze specjalistą d/s zdrowia.
© 1994 National Enzyme Company, Forsyth, Missouri.
Wydanie drugie: Powiększone i poprawione.
Opublikowano przez Lotus Press Marzec 1994 2 3 4 5 99 98 97 96
ISBN 0-941524-28-0
Library of Congress Catalog Card Number 94-75625
PRINTED IN THE USA
UWAGI OD EDYTORA
Ta klasyczna książka na temat Koncepcji Enzymów Pokarmowych (Food Enzyme Concept) sformułowana i dopracowywana przez Dr. Edwarda Howella, została [napisana w 1939 roku] po raz pierwszy opublikowana w 1946 roku lecz pod innym tytułem tj. „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (Znaczenie Ezymów Pokarmowych w Trawieniu i Metabolizmie). W 1980 roku została ponownie wydana pod innym tytułem, a mianowicie „Enzymy pokarmowe dla zdrowia i długowieczności”, oraz wzbogacona o wywiad z autorem, wywiad przeprowadzony został przez znanego dietetyka, autora i wykładowcę witariańskiego Victorasa Kulvinskasa, M.S.
Obecne wydanie zawiera wszystkie dodatkowe materiały zaprezentowane w wydaniu z 1980 roku z niewielkimi poprawkami i modyfikacjami, w celu przejrzystości przekazu. Ponad to dodano nowszy wywiad z Dr. E. Howellem, a poprzedni wywiad został zamieszczony w Dodatku 1, na końcu książki.
Dla lekarzy, naukowców, badaczy, dla wszystkich, którzy chcą dotrzeć do źródeł literatury naukowej, literatury która wspomagała Dr. Howella w rozwinięciu nowej rewolucyjnej koncepcji Enzymów Pokarmowych, lista publikacji cytowanych w tej książce, przekroczyła 700 pozycji, pozycji naukowych wspierających jego koncepcję, chociaż jedynie 400 zostało zacytowanych w niniejszej książce, (w tym tłumaczeniu bibliografia została poszerzona i uzupełniona). To daje pewien wgląd zainteresowanemu czytelnikowi, o ilości materiału dotyczącego tego tematu, materiału istniejącego już w tamtych latach. Od tego czasu pojawiło się tysiące publikacji naukowych, na tematy poruszane w niniejszej książce.
Jako pomoc w lepszym przyswojeniu materiału zawartego w tej książce przez laika, dodano na końcu słownictwo terminów naukowych, użytych w tekście [od tłumacza: terminy naukowe zostały przetłumaczone w tekście głównym, więcej informacji można uzyskać w opracowaniach biochemicznych i medycznych] przez co czytelnicy bardziej niż poprzednio zostaną poinformowani i bardziej świadomi ścisłych związków pomiędzy odżywianiem a zdrowiem fizycznym i umysłowym. Naszym zamiarem oraz nadzieją jest to, aby obecny wygląd z dodatkowymi informacjami, doprowadził do głębszego zrozumienia pionierskiej pracy Dr. Howella oraz posłużył pomocą, w podejmowaniu decyzji odnośnie diety i jej powiązań z tryskającym stanem zdrowia i długowiecznością!
PRZEDMOWA
Przedmowa autora do wydania tej książki z 1946 roku
W 1934 roku przygotowałem krótki rękopis zatytułowany „Are Food Enzymes Important in Digestion and Metabolism?” (Czy Enzymy Pokarmowe są ważne dla Trawienia i Metabolizmu) oddając go do krytycznej oceny Prof. H.C. Shermanowi z Columbia University, drugą kopię Prof. W.H. Howell’owi z John's Hopkins University. Wtedy ta koncepcja była zupełnie nowa, dlatego zachodziła konieczność pełnej i kompetentnej oceny. W następnych latach, otrzymałem mnóstwo wartościowych uwag i sugestii od wielu specjalistów parających się tematem enzymów. Obecny rękopis został napisany w 1939 roku i zawiera dodatkowe pozycje literatury naukowej, jakie pojawiły się w tym czasie. Materiały których nie włączono w obecny tekst, jak również materiały jakie nagromadziły się do roku 1939, mam nadzieję, że będą opublikowane stopniowo w późniejszych wydaniach.
Ponieważ jest to nowe podejście do zagadnienia dietetyki, nie powinno się wymagać, że obecne wysiłki mogły być czymś więcej, niż jedynie wstępem do bardziej dojrzałej i rozwiniętej kompilacji. Nadal szukam pomocy u osób biegłych w tym temacie, by oceniły moją pracę, poprzez wymianę korespondencji, w celu wskazania ewentualnych błędów i niejasności, w podawanej informacji lub/i wywodu logicznego tej pracy.
Mam nadzieję, że ze względu na nowatorskie podejście, jaką jest koncepcja enzymów pokarmowych, logicznym podejściem do rozwiązania tego wyzwania, będzie tolerancja i uznanie, że jest nadal konieczna dalsza wnikliwa praca, w celu zwiększenia zainteresowania, rozwijanie meritum tej sprawy, ewentualne błędy w logice oraz podanych faktach, będą wzięte pod uwagę, wszystko z powodu nagłości w formułowaniu niniejszej, przeglądowej prezentacji, na ten nowatorski temat.
Edward Howell
Chicago, Illinois. 28 Luty 1946 r
SPIS TREŚCI
Strona
Uwagi od Edytora
1
Przedmowa autora z 1946 roku
2
Wstęp (Viktoras Kulvinskas, M.S)
4
Specjalny wywiad z Dr. Howellem
16
Rozdział 1. Znaczenie Enzymów pokarmowych w odżywianiu
28
Rozdział 2. Wchłanianie enzymów w jelitach
30
Rozdział 3. Porównawcze poziomy enzymów w płynach ustrojowych
37
Rozdział 4. Wpływ rodzaju pożywienia na wydzielanie enzymów
41
Rozdział 5. Efektywność Enzymów pokarmowych w trawieniu
45
Rozdział 6. Hypertrofia trzustki na diecie termicznie zniszczonej żywności
48
Rozdział 7. Zawartość enzymów w płynach ustrojowych w czasie choroby
52
Rozdział 8. Dietetyczna rola enzymów egzogennych
57
Rozdział 9. Enzymy w osoczu krwi i moczu u zwierząt
61
Rozdział 10. Wartości pH dla enzymów endo i egzogennych
64
Rozdział 11. Nieodzowny składnik kompleksu enzymowego
66
Rozdział 12. Wchłanianie i przemieszczanie się enzymów wraz z limfą
69
Rozdział 13. Enzymy w płynach ustrojowych u zdrowych i chorych osób
75
Rozdział 14. Nadrzędna rola enzymów w zdrowiu i chorobie
85
Rozdział 15. Porównawcze zestawienie śmiertelności dla zwierząt z założonymi przetokami na przewód żółciowy i trzustkowy
87
Rozdział 16. Zależności pomiędzy potencjałem enzymowym a odpornością i długowiecznością
90
Rozdział 17. Częstość występowania chorób u zwierząt
101
Rozdział 18. Efekty surowego i pasteryzowanego mleka
105
Rozdział 19. Termolabilne składniki znajdujące się w mięsie
114
Rozdział 20. Dieta i zdrowie pierwotnych i nowoczesnych Eskimosów
116
Rozdział 21. Wartość terapeutyczna diety surowej żywności
120
Rozdział 22. Hypoglikemiczne i hypoglikozuryczne działanie enzymów
128
Rozdział 23. Terapeutyczna działanie ekstraktów enzymowych
131
Podsumowanie i wnioski
136
Streszczenie podsumowania i wniosków
151
Bibliografia
157
Dodatek 1. Wywiad z Dr. Howellem przeprowadzony przez Viktoras Kulvinskas, M.S
187
Okładka
199
WSTĘP
Jako autor, badacz oraz obserwator w sprawach i terapii, i życia na diecie surowej żywności, przez ostatnie 15 lat, jestem przytłoczony odkryciem książki Dr. Howella i to dzięki organizacji the National Enzyme Company. Poszukiwałem i eksperymentowałem z egzogennymi enzymami trawiennymi przez wiele lat, jako próby wzbogacenia w enzymy egzogenne, termicznie zniszczonej diety, diety jaka jest stosowana przez większości ludzi, albo dla okresu przejściowego, albo na stałe. Najlepszą książką o enzymach egzogennych, którą odkryłem, to właśnie książka Dr. Howella „The Status of Food Enzymes in Digestion and Metabolism” (1946). Autor stwierdził, że enzymy roślinne podawane w postaci np. tabletek, są najlepsze do trawienia wstępnego. Byłem zadziwiony, że ta książka została napisana już w 1939 roku, w czasie kiedy większość lekarzy wiedziała niewiele o witaminach i minerałach, a tylko niewielu słyszało słowo enzym.
Ta klasyczna praca jest ponadczasowa. Chociaż minęło już czterdzieści lat od napisania tej książki (rok 1980), to dzisiaj ta książka jest na czasie, bardziej niż kiedykolwiek. Przesłanie tej książki powinno być kontynuowane przez wszystkie osoby pogłębiające wiedzę z zakresu zdrowia i odżywiania. Uważam, że ta praca z zakresu naukowo pojętej dietetyki, jest jedną z najważniejszych do tej pory opublikowanych książek.
Dr. Howe...
jedrus1a