sos pieczarkowy
Składniki :
· 200 g pieczarek
· 1 średnia cebula
· 1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 12 % ( ja dałam 200ml )
· łyżka masła
· łyżeczka mąki
· sól, pieprz
· ewentualnie bulion lub pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Pieczarki obieramy kroimy dowolnie ( u mnie w talarki ). Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie i zacznie robić się rumiana dokładamy pieczarki. Dusimy do momentu aż woda z nich wyparuje. Mąkę mieszamy ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Wlewamy wszystko na patelnię, mieszamy. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy dolewamy nieco bulionu ale nie za dużo. Najlepiej stopniowo żeby kontrolować gęstość sosu.
Smacznego :)
Anielskie