sos pieczarkowy.doc

(43 KB) Pobierz

sos pieczarkowy

http://smakujegotuje.pl/uploads/sosik.jpg

Składniki : 

·         200 g pieczarek

·         1 średnia cebula

·         1/2 kubeczka słodkiej śmietanki 12 % ( ja dałam 200ml )

·         łyżka masła

·         łyżeczka mąki 

·         sól, pieprz

·         ewentualnie bulion lub pół kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody

Pieczarki obieramy kroimy dowolnie ( u mnie w talarki ). Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie i zacznie robić się rumiana dokładamy pieczarki. Dusimy do momentu aż woda z nich wyparuje. Mąkę mieszamy ze śmietaną tak żeby nie było grudek. Wlewamy wszystko na patelnię, mieszamy. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy dolewamy nieco bulionu ale nie za dużo. Najlepiej stopniowo żeby kontrolować gęstość sosu.

Smacznego :)

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin