Jak kroić warzywa.docx

(267 KB) Pobierz

JAK KROIĆ WARZYWA?

O tym, jak kroić warzywa, decyduje nie tylko ich przeznaczenie, ale również nasza fantazja. Warto przyjrzeć się kilku technikom krojenia warzyw, gwarantuje to bowiem rozmaitośc prezentacji naszych dań, a co za tym idzie, również ich atrakcyjność.

Przedstawione techniki opatrzone zostały francuską nazwą, taką bowiem kucharze najchętniej używają. Do prezentacji wykorzystałam cukinię, marchew oraz seler.

Vichy plasterki

Najładniejsze plasterki uzyskamy z kształtnych, małych warzyw. W przypadku większych możemy plasterki kroić na pół.


http://artkulinaria.pl/sites/default/files/kolka_i_polkolka.jpg 

Macedoine - klasyczna kostka

Kostkę uzyskamy krojąc warzywo wzdłuż na plastry, następnie każdy plaster kroimy również wzdłuż, a po uzyskaniu długich słupków kroimy je w poprzek na równą kostkę.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/kostka.jpg

Brunoise - drobna kosteczka

Aby uzyskać tak drobną kosteczkę, pokrójmy warzywo najpierw w wąskie słupki, a następnie krojąc je w poprzek uzyskamy taką drobną kostkę, która będzie idealna do dekorowania dań. Na fotografii obok brunoise, znajduje się - dla porównania wielkości - klasyczna macedoine.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/kosteczka.jpg

Batonnets - słupki

Takie batoniki mogą być dowolnej długości i będą ładnie prezentować się w daniach duszonych. Aby uzyskać taką formę, warzywo kroimy wzdłuż na grubsze plastry, a następnie każdy ponownie wzdłuż na grube słupki.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/slupki.jpg

Julienne - drobne paseczki

Tak pokrojone warzywa idealne są do dań azjatyckich oraz francuskich. Warzywo kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy je wzdłuż na zapałkę.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/julienne.jpg

 

Paysanne - romby

Dekoracyjne romby uzyskamy krojąc warzywo wzdłuż na grubsze plastry, każdy plaster na słupek, a następnie układając nóż pod skosem kroimy słupek na romby.

http://artkulinaria.pl/sites/default/files/romby.jpg 

 

http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/kulinarne-abc/jak-kroic-warzywa

Zgłoś jeśli naruszono regulamin