Szaszłyki z kurczaka i ananasa.doc

(260 KB) Pobierz

Szaszłyki z kurczaka i ananasa
w tymianku i żółtej kurkumie. Ze śmietanką kokosową.

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ananas/szaszlyki_z_kurczaka/files/szaszlyki_01_.jpg

Składniki, 5 porcji (około 15 małych szaszłyków)

1/2 dużego ananasa
3 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku
1/3 szklanki oliwy extra virgine

drewniane patyczki na szaszłyki

Dodatki:
śmietanka kokosowa (zgodnie z przepisem poniżej) lub zwykła gęsta śmietana 18% wymieszana z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, jak przy tych Szaszłykach z łososia i ananasa

Śmietanka kokosowa:
250 ml śmietanki kokosowej
200 ml gęstej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
 

·         Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę extra virgine i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ . Pokroić go w kostkę około 2,5 - 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i 1 kawałek ananasa. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać ze śmietanką kokosową.

·         Śmietanka kokosowa: Śmietankę kokosową wlać do płaskiego rondelka lub patelni i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (przez około 15 - 25 minut). Ostudzić i wymieszać z gęstą śmietaną 18%. Czytaj więcej w BLOGU.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin