Szaszłyki z kurczaka i ananasaw tymianku i żółtej kurkumie. Ze śmietanką kokosową.
Składniki, 5 porcji (około 15 małych szaszłyków)• 1/2 dużego ananasa• 3 pojedyncze piersi z kurczaka• sól morska• 2 łyżeczki suszonego tymianku• 1 czubata łyżeczka kurkumy w proszku• 1/3 szklanki oliwy extra virgine• drewniane patyczki na szaszłykiDodatki:• śmietanka kokosowa (zgodnie z przepisem poniżej) lub zwykła gęsta śmietana 18% wymieszana z sokiem z cytryny i skórką cytrynową, jak przy tych Szaszłykach z łososia i ananasa
Śmietanka kokosowa:• 250 ml śmietanki kokosowej• 200 ml gęstej śmietany 18%, w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:
· Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę extra virgine i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ . Pokroić go w kostkę około 2,5 - 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić nożyczkami na połówki. Nadziewać po 2 kawałki kurczaka i 1 kawałek ananasa. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać ze śmietanką kokosową.
· Śmietanka kokosowa: Śmietankę kokosową wlać do płaskiego rondelka lub patelni i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (przez około 15 - 25 minut). Ostudzić i wymieszać z gęstą śmietaną 18%. Czytaj więcej w BLOGU.
Anielskie