Kaloryczność: 94,59kcal (38,58g)
PAMPUCHY
Kluski na parze, czyli inaczej parowce, pampuchy. Każdy jada je inaczej, jedni jedzą na słodko, inni na słono, z sosem mięsnym, grzybowym. Zwykłe lub nadziane np. owocami, z dżemem i czekoladą, lub mięsem i kapustą...
Ilość: 12 sztuk
© Drożdże Instant [7g]
© Mąka pszenna pełnoziarnista [2 szklanki/260g]
© Mleko 2% [0,5 szklanki/115ml]
© Cukier [2 łyżki/24g]
© Jajka [1 sztuka/56g]
© Sól [szczypta/1g]
=22,34kcal
=881,40kcal
=56,35kcal
=97,20kcal
=77,84kcal
=0,01kcal
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodajemy jajko i mieszamy, aż połączy się z pozostałymi składnikami. Ciasto podlewamy odrobiną ciepłego mleka (mleko nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże; może się okazać, że nie potrzeba tyle mleka, dlatego nie należy wlewać od razu całości) i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Po wyrobieniu, miskę z ciastem w środku przykrywami ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, żeby jego wielkość podwoiła się.
Gdy ciasto będzie gotowe, formujemy z niego kulki wielkości małych pączków (urosną jeszcze podczas parowania!) i wykładamy na stolnice podsypaną mąką, bądź na lnianą ściereczkę. Uformowane pampuchy, przykrywamy ściereczką, aby jeszcze podrosły (około 20 minut).
Papmuchy wkładamy do parowaru i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez około 10-15 minut na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Jeśli nie mamy parowaru, to do dużego garnka należy nalać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką.
Postępowanie w przypadku użycia drożdży świeży:
Przyrządzamy rozczyn tzn. rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku (mleko nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże). Dodajemy do nich 2 płaskie łyżki mąki oraz łyżeczkę cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 10 minut). Do rozczynu wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajko, sól i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki. Miskę zasłaniamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce i trzymamy tak długo, żeby jego wielkość podwoiła się. Gdy ciasto będzie gotowe – postępujemy według instrukcji opisanej wyżej.
***
Wartość energetyczna pampuchów (12 sztuk = 463g) wynosi 1135,14kcal.
B [g] = 50,75
W [g] = 201,56
T [g] = 13,73
Najwięcej [B] znajduje się w mące (36,66), jaju (7,00) i drożdżach (3,64). Najwięcej [W] znajduje się w mące (170,04), cukrze (23,95) i mleku (5,41). Najwięcej [T] znajduje się w mące (5,98), jajku (5,43) i mleku (2,30).
Wartość energetyczna jednego pampucha (38,58g) wynosi 94,59kcal.
Inspiracja: http://aromatyczneinspiracje.blogspot.com/2010/09/dzisiaj-postanowiam-przyrzadzic.html
mloda889