Styropian.docx

(15 KB) Pobierz

Styropian

Składniki:

Kruche ciasto:

    5 żółtek

    250g masła

    1/2 szklanki cukru pudru

    3 szklanki mąki

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut

Masa śmietanowa:

    5 białek

    szczypta soli

    1200g śmietany 12%

    1 i 1/4 szklanki cukru pudru

    2 budynie śmietankowe bez cukru

    2 łyżki wiórek kokosowych

    cukier waniliowy

    2 szklanki malin (mogą być mrożone)

Białka, wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.

Do piany dodawać śmietanę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe.

Formę o wym. 20x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wylać masę śmietanową.

Na niej delikatnie poukładać maliny.

Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Ciasto smakuje przepysznie!

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin