owsiana granola.doc

(718 KB) Pobierz

owsiana granola

Wszyscy wiemy, iż potocznie sądzi się, że musli jest zdrowe. I to prawda, ale czy jedząc to kupne warto razem z błonnikiem, witaminami i licznymi związkami mineralnymi faszerować się syropem glukozowo-fruktozowym, utwardzonymi tłuszczami, emulgatorami i aromatami? Odpowiedź jest prosta, tym bardziej, że przygotowanie tej pożywnej, chrupiącej granoli to zaledwie 10 minut!

Składniki:

o        4 szkl. płatków owsianych

o        2/3 szkl. wiórek kokosowych

o        3/4 szkl. siekanych migdałów/orzechów

o        1/2 szkl. suszonej żurawiny/rodzynek

o        4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy/miodu

o        1/3 szkl. oleju

o        3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mieszamy razem wszystkie suche składniki. Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. Taką masę małymi porcjami wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż się z nimi połączy. Gotową mieszankę przekładamy na blachę/do formy i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i w tej niższej temperaturze pieczemy granolę jeszcze 40 minut. Przez cały ten czas mieszankę należy przemieszać co najmniej 4-5 razy, szczególnie pod koniec, gdy się rumieni z wierzchu. I granola gotowa! Świetnie się skomponuje z mlekiem sojowym. Smacznego!

owsiana-granola

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin