owsiana granola
Wszyscy wiemy, iż potocznie sądzi się, że musli jest zdrowe. I to prawda, ale czy jedząc to kupne warto razem z błonnikiem, witaminami i licznymi związkami mineralnymi faszerować się syropem glukozowo-fruktozowym, utwardzonymi tłuszczami, emulgatorami i aromatami? Odpowiedź jest prosta, tym bardziej, że przygotowanie tej pożywnej, chrupiącej granoli to zaledwie 10 minut!
Składniki:
o 4 szkl. płatków owsianych
o 2/3 szkl. wiórek kokosowych
o 3/4 szkl. siekanych migdałów/orzechów
o 1/2 szkl. suszonej żurawiny/rodzynek
o 4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy/miodu
o 1/3 szkl. oleju
o 3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mieszamy razem wszystkie suche składniki. Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. Taką masę małymi porcjami wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, aż się z nimi połączy. Gotową mieszankę przekładamy na blachę/do formy i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i w tej niższej temperaturze pieczemy granolę jeszcze 40 minut. Przez cały ten czas mieszankę należy przemieszać co najmniej 4-5 razy, szczególnie pod koniec, gdy się rumieni z wierzchu. I granola gotowa! Świetnie się skomponuje z mlekiem sojowym. Smacznego!
inverna