Ciasteczka kozaczki z makiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasteczka kozaczki z makiem

Ciasteczka kozaczki z makiem

 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

szklanka cukru

4 jaja i białko

5 łek śmietany

15 dag masła lub margaryny

2 łeczki Cukru wanilinowego WINIARY

łka tłuszczu do smarowania blachy

ka do obsypania blachy

1 i 1/3 szklanki maku

 

Przesianą posiekaj z masłem lub z margaryną i wymieszaj z jajkami ubitymi z cukrem, śmietaną oraz cukrem wanilinowym. Zagnieć ciasto i odstaw je do schłodzenia.

 

Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na 4 części i każ z nich rozwałkuj na prostokąty grubości mniej więcej 3 mm. Powykrawaj kieliszkiem bą foremką małe krążki, każdy umocz w rozbitym białku z obu stron, a następnie w maku. Teraz poukładaj je na blasze posmarowanej tłuszczem i oprószonej mą. Kozaczki piecze się w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin